АКТУАЛЬНО

Отці василіани відзначили свято провінції Найсвятішого Спасителя

П'ятниця, 21 серпня 2020, 15:25
20 серпня 2020 року в монастирі Святого Онуфрія у Львові відбулися святкування патронального свята провінції отців василіан Найсвятішого Спасителя в Україні.

У структурі Василіанського чину святого Йосафата розподіл на провінції є основою, фундаментом життєдіяльності чину. Провінція є цілісною структурною одиницею, у якій відбувається повний цикл виховання, навчання, духовно-пастирської діяльності та спільного чернечого життя. Кожну провінцію очолює протоігумен, обраний на капітулі, який разом із своїми радниками та іншими помічниками несе службу головного настоятеля, який призначає настоятелів усіх монастирів, а ченці зобов’язані виявляти послух силою чернечого обіту. Провінція Найсвятішого Спасителя своє головне свято пов’язує із святом Преображення Господа і Спаса нашого Ісуса Христа. Спільне відзначення свята провінції є засвідченням єдності Василіанського чину, святої Церкви, а також взаємним підбадьоренням отцям і братії для жертовної праці проголошення Євангелія для добра Церкви й українського народу.

Галицька провінція Найсвятішого Спасителя створена у 1780 році на теренах, які внаслідок розділу Речі Посполитої опинилися в Австрійській державі. На жаль, на землях, які відійшли до Московщини, Василіанський чин був повністю знищений, і так Галицька провінція залишилася єдиною спадкоємицею спадщини Чину святого Василія Великого в нашій Церкві. А після Добромильської реформи 1882 року молоді василіани розпочали місію для українців за океаном, де були створені нові провінції чину – Канадська, Бразильська, Американська, Аргентинська – так Галицька провінція стала матірною для новостворених. Під час радянської окупації отці василіани жили і працювали у підпіллі, а після проголошення незалежності України Галицьку було перейменовано як провінцію отців василіан Найсвятішого Спасителя.

Божественну Літургію в монастирі Святого Онуфрія очолив протоігумен о. Йоан Школик, ЧСВВ. Із ним співслужили провінційний вікарій о. Веніамин Чернега, ЧСВВ, настоятелі та численні священики провінції. Проповідь про історичний шлях та значення Галицької провінції Найсвятішого Спасителя виголосив о. Єронім Грім, ЧСВВ, віцеректор Василіанського інституту філософсько-богословських студій імені Йосифа Велямина Рутського. «Вітаємо всіх ченців провінції Найсвятішого Спасителя і бажаємо здоров’я миру та наснаги в чернечому подвигу та свідченні істини Христового Євангелія» - такими словами завершив свій допис про свято його учасник о. Корнилій Яремак, ЧСВВ.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://osbm.in.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next