АКТУАЛЬНО

Під час міжнародної конференції науковці аналізуватимуть релігійний досвід України

Вівторок, 01 жовтня 2013, 13:26
3-6 жовтня у Львові відбудеться міжнародна наукова конференція «Релігійний плюралізм як політичний чинник в Україні». Науковці з Німеччини, України та США говоритимуть про різні аспекти міжрелігійних взаємин в історії та сучасності України у контексті євроінтеграції і з огляду на внутрішньополітичні та глобальні виклики.

Хоча український досвід у Європі малознаний, однак, на думку науковців, він є корисним, зокрема якщо розглянути моделі тривалого співжиття між різними традиціями. «Визначальною рисою не лише суспільної, а й релігійної історії України, є розмаїття, – коментує проректор УКУ, історик Олег Турій. – Зокрема, порівняно з сусідніми Польщею і Росією, де виразно домінує одна конфесія, Україна вирізняється тривалим співіснуванням (іноді конфліктним, але здебільшого толерантним) різних релігій та конфесій. Німецькі колеги хочуть подивитись на ситуацію в Україні зі своєї перспективи, а для нас, українців, цікаво представити власні напрацювання для широкого загалу».

Науковці під час роботи в секціях розглянуть питання співіснування релігії та держави, релігійного виміру історичної пам’яті, церкви в умовах авторитарних режимів,  тощо. Підсумком триденних напрацювань стане круглий стіл «Між «відокремленням» і «симфонією»: моделі та практика церковно-державних і міжрелігійних взаємин у  сучасній Україні», на якому експерти зосередяться на більш практичному застосуванні історичних моделей, обговорять тенденції​, що існують у самій Україні, та дальший розвиток релігійного життя.

За словами Олега Турія, український релігійний досвід може бути цікавим для всієї Європи. Адже, незважаючи на переслідування в радянські часи, для цих земель і досі характерний високий рівень релігійності. «Попри гострі дискусії, стосунки між різними релігіями і конфесіями не є драматичними – у нас немає терористичних актів, переслідувань, доволі ліберальне законодавство. Україна несподівано опинилася в дещо кращому становищі, ніж деякі країни Західної Європи, де, з одного боку, панує високий рівень розчарування в релігії загалом, а з іншого – зростають загрозливі тенденції, пов’язані з релігійним екстремізмом. Україна розвивається за іншою моделлю, якої нема в Європі, тут дивним чином поєднуються висока релігійність і толерантність», – підсумовує проректор УКУ.

Серед доповідачів конференції – Катрін Бек (Мюнхен/Регенсбург), Мартін Бухгольц (Майнц), Олег Турій (Львів), Антє Гіммельрайх (Регенсбург), Ірина Фенно (Київ), Андрій Юраш (Львів), Юрій Аввакумов (США), Юрій Волошин (Полтава), Томас Вюнш (Пассау), Міріам Фрей (Регенсбург), Віктор Єленський (Львів-Київ) та інші.

Захід відбувається за ініціативи Українського католицького університету, Інституту досліджень Східної та Південно-Східної Європи (Регенсбург), Німецької служби академічних обмінів. Місце проведення конференції – академічний корпус УКУ, вул. Стрийська 29а, ауд. 305.

Програма конференції

 

Прес-служба УКУ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next