АКТУАЛЬНО

Під час святкування 190-ліття храму Святого Миколая у Старому Самборі освятили старовинну плащаницю

Середа, 23 грудня 2020, 13:34
19 грудня у Старому Самборі відзначили 190-ліття храму Святого Миколая Чудотворця. Під час святкування ювілею також було освячено старовинну плащаницю, датовану XVIII століттям.

Божественну Літургію в храмі Святого Миколая у Старому Самборі відслужив о. Богдан Добрянський, декан Самбірський. Із ним співслужили понад десять священників Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Проповідь виголосив о. Юрій Щурко, декан Філософсько-богословського факультету УКУ.

У проповіді о. Юрій розповів про головне завдання християн у викликах сучасного світу, особливо в умовах пандемії коронавірусу, – допомагати одне одному і покладатися на Бога. Проповідник підкріпив цю думку багатьма прикладами зі Святого Письма.

Після завершення Літургії о. Богдан Добрянський розповів про жертовність і любов до ближнього на прикладі життя святого Миколая, архиєпископа Миро-Лікійського. «Любити без жертовності легко», – зазначив він, додавши, що справжня любов – та, яка потребує пожертви, не так фінансової, як духовної, жертви власного часу, підтримки у скрутну хвилину. Саме такою любов'ю до ближнього Миколай Миро-Лікійський заслужив велику пошану, якою його ім'я втішається донині.

Під час урочистостей було освячено старовинну плащаницю, датовану XVIII ст. Як розповів о. Михайло Николин, настоятель храму, в комірчині на горищі серед закинутих речей він знайшов стару коробку. Сам стан знахідки вказував на те, що ця річ дуже давня. А відкривши її, священик не повірив своїм очам – старовинна плащаниця надзвичайної краси, але в плачевному стані.

«Полотнище потерте, деформоване, зі значними розривами. Присутні втрати ниток основи. Втрачене золоте покриття ниток. Малярство має втрати грунту та фарбового шару» – так потім згодом описали знахідку реставратори.

«Скептики мені казали: для чого витрачати час та кошти на старе полотно? Але варто подумати, скільки ця плащаниця могла б розповісти, якби могла говорити, скільки молитов і зітхань вона почула, скільки сліз побачила, яка це намолена річ, яка це глибина духовності. Такими речами потрібно дорожити», – зазначив о. Михайло.

Були пропозиції подарувати її музею. Але християнська думка переважила – плащаниця є насамперед цінною як жертва Ісуса Христа за нас, а отже, має служити Церкві.

Коли була визначена дата створення реліквії – XVIII століття, стало зрозуміло, що цілком імовірно саме ця плащаниця була першою плащаницею храму Святого Миколая у Старому Самборі.

Варто зазначити, що на реставрацію старовинної реліквії було витрачено понад рік, і лише восени 2020 року її було повернуто назад до храму, а на свято Миколая – урочисто освячено в присутності дванадцяти священників. Відтепер, як пояснюють у парафії, вона зберігатиметься у святилищі та буде виставлятися на Страсну п'ятницю.

Після освячення плащаниці на церковному подвір'ї відбулося водосвяття та обхід навколо храму з окропленням мирян, а на маленьких парафіян чекав сюрприз – подарунки кожному від Миколая.

Департамент інформації УГКЦ за повідомленням Ірини Хмельовської

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next