АКТУАЛЬНО

Під покровом св. Франциска з Асиза пройшли екологічні місії у місті Збараж

Понеділок, 28 вересня 2015, 12:08
22 вересня 2015 року в багатому на історичні події місті Збараж відбулися перші екологічні місії. Великою особливістю цих місій стало те, що вони проходили під покровом св. Франциска з Асиза, який, згідно з вченням першої екологічної енцикліки «Laudato Si’», є небесним покровителем усіх, хто працює і служить у природоохоронній галузі (Laudato Si’ 10).

Місії розпочалися Божественною Літургією за мир в Україні та за дар Духа Святого для нашого екологічного навернення та служіння, яку разом із отцями Олексієм Боднарчуком та Омеляном Колодчаком очолив референт Бюро УГКЦ з питань екології у Тернопільсько-Зборівській архиєпархії о. Василь Шафран.

Головною темою цьогорічних екомісій стало питання енергозбереження, до якого сьогодні через загальне потепління на Землі покликані всі християни та всі люди доброї волі. «Наша сьогодні з вами енергоощадність є не тільки економією власних коштів, а й виявом любові та служіння нашому Небесному Творцеві, усім людям, усьому світу і нам самим», – підкреслив у своїй проповіді о. В. Шафран. Він також наголосив, що метою нашого життя має стати відновлена гармонія між нами та Богом, між нами та всією природою, як це можна побачити в житті та діяльності св. Франциска з Асиза. «Цей святий є прикладом до наслідування і його заступництво повинно нас підтримувати і надихати на дорозі нашого екологічного навернення», – закликав екореферент.

Після Святої Літургії було благословення мощами св. Франциска, які для проведення екомісій були люб’язно надані отцями францисканцями з міста Тернополя. Усі присутні помолилися молитву Папи Франциска за збереження світу та мали нагоду помолитися та вшанувати мощі святого Франциска, який святістю власного життя надихнув Святішого Отця взяти це ім’я та йти шляхом служіння Творцеві й усьому створінню.

Наступною стацією цього заходу стало представлення екологічних місій УГКЦ на зібранні районної ради, де були присутні голови всіх сільських та місцевих рад і депутати міської та районної ради міста Збараж. Присутні з уст екореферента почули, чому сьогодні Католицька Церква порушує питання екології та для чого потрібні екологічні місії в Україні. На згадку про цю зустріч у бібліотеку Райради було подаровано друковані видання екологічного Бюро УГКЦ та флаєри із закликами проти підпалу сміття та сухого листя.

Після виступу перед держслужбовцями екореферент о. В. Шафран разом із настоятелем храму Воскресіння Господнього отцем Олексієм Боднарчуком, який зробив програму екомісій, відвідали із мощами св. Франциска з Асиза три навчальні заклади та місцеву лікарню. Учням і вчителям Збаразької школи №1, школи-інтернату та школи імені героя Небесної Сотні Назарія Войтовича, що знаходиться у с. Травневе поблизу Збаража було розказано і показано, чому ми, як християни, зобов’язані оберігати природу і берегти тепло та усі види й джерела енергії. Також діти отримали запрошення до участі у V Всеукраїнському конкурсі «Відповідальність за створіння», який проводить Бюро УГКЦ з питань екології.

Дуже приємно втішені відвідинами і благословенням мощами св. Франциска були лікарі та пацієнти місцевої лікарні. Після представлення екомісій працівникам медичного закладу, вони також мали можливість помолитися та приклонитися до мощів, які прибули до Збаража.

Через заступництво св. Франциска з Асиза близько шести сотень людей різного віку стали учасниками екологічних місій у місті Збараж. Нехай засіяні зерна цих місій дають добрі плоди задля порятунку усього Божого створіння. Амінь.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next