АКТУАЛЬНО

Підсумки третього дня зустрічі священників Апостольського екзархату в Італії

Четвер, 23 вересня 2021, 13:13
22 вересня, третій день зустрічі душпастирів Апостольського екзархату в Італії, був наповнений молитвою і конференціями, під час яких розглядалися різноманітні сторони служіння в українських громадах.

День розпочався Божественною Літургією, яку очолив апостольський екзарх владика Діонісій Ляхович у співслужінні з протопресвітерами новоутворених деканатів: декана Римського о. Василя Гушуватого, декана Венеціанського о. Василя Кишенюка, декана Міланського о. Олександра Товта і декана Флорентійсько-Болонського о. Михайла Бойка. Після заамвонної молитви протопресвітери склали присягу на руки апостольського екзарха.

По завершенні Літургії владика Діонісій скерував до протопресвітерів слова вдячності за те, що прийняли його запрошення звершувати це нелегке служіння. Відтак о. Михайло Бойко від імені деканів подякував владиці за довіру, запевнивши його, що вони сумлінно виконуватимуть покладені на них обов’язки.

Перша частина дня була присвячена розгляду канонічних аспектів душпастирського служіння, зокрема уділенню Святих Таїнств. Зокрема, у першій конференції протосинкел Апостольського екзархату доктор канонічного права о. Теодосій Р. Грень, ЧСВВ, пояснив канонічні аспекти уділення Святих Таїнств, які передбачає Кодекс канонів Східних Церков, наголосивши на відмінностях з канонічним правом Західної Церкви, які необхідно враховувати, перебуваючи в італійському середовищі. 

Продовжив цю тему директор юридичного відділу та судовий вікарій екзархату о. д-р Анібал Соутус. У своїй доповіді він розповів про уділення Святих Таїнств в умовах Апостольського екзархату в Італії. Зокрема, отець Анібал розкрив труднощі, які в цьому контексті виникають з огляду на те, що екзархат, як адміністративна одиниця Східної Церкви свого права, діє в середовищі Західної Церкви, життя якої регулюється Кодексом канонічного права, відмінним від нашого, та нормами конкордату з Італійською Державою. Це бачимо, наприклад, під час створення душпастирських осередків – капеланій, парафій. Саме з метою розв’язання цих та інших юридичних труднощів в Курії екзархату створений юридичний відділ, очолюваний о. Анібалом, який готовий співпрацювати зі священниками.

Програма третього дня зустрічі продовжилася презентацією збірки проповідей апостольського екзарха «І Слово Тілом стало», яка вийшла друком у видавництві «Нова зоря» у липні 2021 року. Презентація була поділена на дві частини. У першій з них канцлер екзархату о. д-р Петро Голіней розповів присутнім окремі деталі біографії автора та історію написання цієї книги. Отець Петро також зосередив увагу слухачів на богословській, викладацькій і науковій діяльності автора, пригадавши книги владики, які побачили світ в українських видавництвах.

У другій частині директор відділу комунікацій о. Ростислав Гадада зупинився на аналізі змісту книги, стилю написання та джерелах, з яких владика Діонісій черпає інформацію для проповідей. Отець Ростислав зазначив, що праця показує, як потрібно, користаючи з інтелектуальних досягнень, отриманих впродовж довголітніх студій, наукової і викладацької праці, та вплітаючи їх в особисту молитву і розважання, донести пізніше це слово до людей у доступний і водночас глибокий спосіб.

Відтак виступив сам автор владика Діонісій, говорячи про те, як у своїх проповідях він поєднував філософську і богословську парадигми. Єпископ ствердив, що філософія, як вияв людських пошуків і мудрості, ставить низку глибинних запитань, на які може дати відповіді лише Боже Одкровення, Святе Письмо, пережиті також через богословські доробки християнських авторів. Тому, виголошуючи проповідь, він старався, щоб вона була відповіддю на конкретні виклики людей.

Наступним етапом програми став виступ директора екзархального відділу «Мігрантес» о. Марка Семегена. Він розповів про роботу, яку виконує очолюваний ним відділ для мігрантів, а також закликав душпастирів у молитовний спосіб відзначити Всесвітній день мігранта і біженця, який припадає на наступну неділю, 26 вересня. 

Відділ комунікації Апостольського екзархату


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next