АКТУАЛЬНО

Паломники з України відвідали греко-католицький храм у Карлових Варах

Вівторок, 08 липня 2014, 10:52
3 червня 2014 р. паломники з України відвідали церкву Святого Андрія в Карлових Варах (Апостольський екзархат Греко-Католицької Церкви в Чеській Республіці). Після Божественної Літургії, яку відслужили о. Андрій Пенюк, парох храму, та о. Тарас Милян, духівник прощі, учасники паломництва поспілкувалися з місцевим священиком, котрий розповів про особливості свого служіння.

Він, зокрема, зазначив, що українська громада тут складається із близько 30-40 осіб. «Коли прийшов перший українець, я дуже дякував Богові», - ділиться священик і додає, що з 2003 р. громада зросла до 40 осіб. «Звісно, це небагато, якщо порівнювати зі Львовом, однак в Європі, в кожній країні, своя специфіка», - каже о. Андрій, зауважуючи, що таке духовне запустіння десь продиктовано історією. «Храм був побудований в 1500 році в готичному стилі, відтак перебудований у стилі ампіру», - розповідає священик.  Колись тут, за словами о. Андрія, відбувалися концерти (раз на 3-4 місяці). Приміщення було в занедбаному стані. «Наверху, в даху, була велика діра, а всередині - сильна вологість, - каже священик. - За Божою волею, силами фінансової підтримки Німеччини і доброю волею українців, котрі допомогли в будівництві, вдалося реконструювати церкву до стану, в якому вона перебуває зараз. Наші українці потужні, і хоч їх мало, але вони щиро долучаються».

Окрім парафіяльної праці, священик також служить в’язничним капеланом в Осло і Горнє Славсько. Літургію відправляє церковнослов’янською, бо до громади належать не лише українці, а й словаки та чехи. Євангеліє і проповідь виголошує українською.

Отець також показав нам нижні приміщення храму, де він займається катехитичною діяльністю, відтак ознайомив із принадами Карлових Вар, провівши чудову екскурсію.

Нагадаємо, з 1 по 17 липня Благодійний фонд «Фундація духовного відродження» під патронатом Комісії у справах молоді Львівської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви організував паломницьку подорож до монашої позаконфесійної спільноти Тезе, що у Франції. 

У прощі беруть участь 21 учасник-герой Майдану, які проживають або лікувались у Львові та області, та діти-сироти з м. Бібрки Львівської обл. Паломництво відбувається у рамках програми «Люди для Майдану», яка стартувала у Фундації після трагічних подій в Києві 18–20 лютого.

Маршрут поїздки: «ЛЬВІВ–БРНО–КАРЛОВІ ВАРИ–ФРАНКФУРТ–ПАРИЖ–ВЕРСАЛЬСЬКІ САДИ–TЕЗE–ДІЖОН–МОНАКО–БОЛОНІЯ–ВЕНЕЦІЯ-ЛЬВІВ».

 

Іванна Рижан

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next