АКТУАЛЬНО

Пам’ять загиблих внаслідок Чорнобильської катастрофи вшанували у прокатедральному соборі Святої Софії в Римі

Понеділок, 26 квітня 2021, 13:37
Ми часто ставимо собі запитання, чому в Україні так багато людей хворіє. У Римі ми відвідуємо українських онкохворих діток, які перебувають тут на лікуванні.

Таким чином ми ще й нині спостерігаємо наслідки Чорнобильської катастрофи, яку спричинила людська безвідповідальність і тодішній політичний режим, який панував в СРСР. Пам’ять про тих людей, які там загинули, необхідно берегти завжди.

Такими словами звернувся до вірян о. Марко Семеген, настоятель прокатедрального собору Святої Софії, голова товариства «Свята Софія», 25 квітня, після Панахиди за загиблими ліквідаторами Чорнобильської катастрофи. Молитва відбулася в оливковому саду, поряд із собором, біля ікони Чорнобильської Богородиці, яка була виставлена там. Як відомо, 26 квітня минають 35-ті роковини з того дня, як на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції сталася катастрофа планетарного масштабу, найбільша за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

Вищезгадана акція пам’яті супроводжувалася й унікальною виставкою малюнків вихованців недільної катехитичної школи «Свята Софія», приуроченою до цієї трагедії. Як розповіла Леся Романів, керівниця школи, діти, виконуючи ці малюнки, надихалися ранньою творчістю української художниці, яка знана на весь світ і яка працювала в жанрі «наївного мистецтва», - Марії Приймаченко. Художниця народилася й прожила все життя в селі Болотня на Київщині, що за 30 кілометрів від Чорнобиля. 1986-го року художниця створила вражаючу «чорнобильську» серію малюнків. Цікаво, 2009 рік, за рішенням ЮНЕСКО, був визнаний роком Марії Приймаченко. Цього ж року бульвар Лихачова в Києві був перейменований на бульвар Марії Приймаченко. А 2015 року на її честь перейменували вулицю в Броварах та в Краматорську.

«Ми вирішили вшанувати цю сумну подію малюнками дітей, бо вони завжди дають надію. Коли ми з дітьми були в процесі їх створення, то розповідали їм про всі деталі цієї трагедії», - розповіла п. Леся. На виставці було представлено близько 30 малюнків, які виконали українські діти – вихованці недільної катехитичної школи «Свята Софія»,  віком до 16 років. «Вдячний вихованцям катехитичної школи за проведення такої акції пам’яті, бо в наш час перенасичення інформацією такі трагедії вже забуваються. Для нас це нагадування, що те, що нам в житті  доручає Бог, ми повинні виконувати чесно і відповідально», - підсумував о. Марко.

Руслана Ткаченко для пресслужби товариства «Свята Софія»

Автор світлин Руслана Ткаченко


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next