АКТУАЛЬНО

Пам’ятник Омелянові Ковчу вирушив до Любліна

Вівторок, 23 березня 2021, 08:52
Пам’ятник священномученику, пароху Майданека, отцю Омелянові Ковчу вирушив сьогодні до польського Любліна. 24 березня пам’ятник планується встановити, а вже наступного дня, 25 березня, відбудеться його відкриття.

Над втіленням пам’ятного знака працювали скульптор Олександр Дяченко та архітекторка Марта Дяченко.

Як відзначають творці пам’ятника видатному українському священнослужителю, ця скульптура – це узагальнена постать о. Омеляна Ковча, що поклав руки на великий куб. Священник наче зрісся із кубом, бажаючи його піднести над землею.

Куб – надважка невблаганна форма, що, як доля та нестерпне терпіння, притискає, розчавлює людську волю і душу, але силою віри, силою духу цей тягар відривається від землі, даючи полегшення страждань і надію.

Як повідомлялося, постанову про спорудження пам’ятника ухвалила міська влада Любліна у 2018 році, а 22 лютого 2019 року заклали перший камінь.

Департамент інформації УГКЦ

***

Омелян Ковч (1884-1944) — український греко-католицький священник-місіонер, капелан Української галицької армії, громадський діяч, патріот, праведник України, блаженний священномученик.

Під час німецької окупації Галичини, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, незважаючи на заборону цього окупаційною владою. Звернувся з листом до Гітлера, у якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв у гетто. За ці дії 30 грудня 1942 року був заарештований гестапо й кинутий до львівської в’язниці, а в серпні 1943 року — до концтабору «Майданек», де таємно продовжував свою душпастирську діяльність.

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next