АКТУАЛЬНО

Пам'ятний захід на честь василіанських мучеників Северіяна, Якима та Віталія

Четвер, 28 червня 2012, 19:38
27 червня у Дрогобицькому монастирі отців василіан урочисто відзначили пам'ять блаженних василіанських преподобномучеників Северіяна, Якима та Віталія. Вшанування розпочалось із Утрені та Акафісту на честь блаженних. Відтак була Свята Літургія за участю отців та братів з провінції Найсвятішого Спасителя в Україні. Божественну Літургію очолив о. Василь Тучапець, ЧСВВ, протоконсультор і настоятель Київського монастиря Святого Василія Великого.
27 червня у Дрогобицькому монастирі отців василіан урочисто відзначили пам'ять блаженних василіанських преподобномучеників Северіяна, Якима та Віталія. Вшанування розпочалось із Утрені та Акафісту на честь блаженних. Відтак була Свята Літургія за участю отців та братів з провінції Найсвятішого Спасителя в Україні. Божественну Літургію очолив о. Василь Тучапець, ЧСВВ, протоконсультор і настоятель Київського монастиря Святого Василія Великого. Після богослужінь священнослужителі та брати разом із вірними здійснили процесійний обхід довкола храму та помолилися на місці катувань колишньої тюрми НКВС, де зараз розміщений меморіал пам’яті загибелі дочок і синів України. Відтак освятили купольні хрести для храму Апостолів Петра і Павла. Крім того, учасники святкового заходу оглянули ексклюзивну фотовиставку, присвячену світлій пам’яті василіанських мучеників Северіяна, Якима та Віталія.  

Повідомив о. Йоаким Ковальчук, ЧСВВ

Додаток: Блаженний Северіян Бараник (18.07.1889-26.06.1941) Народився в м. Угневі біля Белзу. Священик, василіанин, ігумен Дрогобицького Свято-Троїцького монастиря від 1932 року, громадський діяч, член міської ради, великий приятель молоді. Заарештований НКВС 26 червня 1941 року та замордований у Дрогобицькій тюрмі. Похований у спільній могилі на цвинтарі на вул. Грушевського в Дрогобичі. Блаженний Яким Сеньківський  (2.05.1896-29.06.1941) Народився у Гаях Великих на Тернопільщині. Священик, доктор богослов’я, василіанин, викладач, ревний місіонер. Заарештований 26 червня 1941 року в Дрогобичі більшовиками, за свідченнями зварений в казані. Блаженний Віталій Байрак (24.02.1907-1946) Народився в с. Швайківці на Тернопільщині. Навчався в Чортківській гімназії, після якої в 1924 році вступив до монастиря  отців василіан. В 1933 році висвячений на священика в м. Жовкві, де і розпочав своє священиче служіння. З червня 1941 року став ігуменом Свято-Троїцького монастиря в Дрогобичі. Заарештований 17 вересня 1945 року  працівниками НКВС. Помер у Дрогобицькій тюрмі від побоїв перед Пасхою. Похований на ’’Бригідках’’.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next