АКТУАЛЬНО

Пам’ятну виставку “Про вічне” провели в Коломиї до дня народження покійного владики Миколи (Сімкайла)

П'ятниця, 22 листопада 2013, 14:50
Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ спільно з Національним музеєм народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені о. Йосафата Кобринського 21 листопада здійснили відкриття виставки сакрального мистецтва з колекції світлої пам’яті владики Миколи (Сімкайла).

Виставку “Про вічне” приурочено до дня народження покійного єпископа Миколи, якого, передусім, знали як духовну особу, великого шанувальника сакральних творів, благодійника і патріота. Представлення частини церковних творів провели у нижньому храмі катедрального собору Преображення Христового м. Коломиї і розпочали заупокійною молитвою та словами спогадів про харизматичного архиєрея.

Владика Василь (Івасюк), Адміністратор Коломийсько-Чернівецької єпархії, звернувся до присутніх: “Ще недавно в цьому храмі владику Миколу проводжали у вічність єпископи, священики, вірні, товариші, а гуцульські трембіти сумним плачем заспівали йому останню земну пісню. Трембіти, як ангельські труби, сповістили всім живим про відхід з цього світу єпископа Сімкайла. Проте сьогодні, у день його народження, новозбудований величавий храм Преображення Христового повертає нам пам’ять про нього в зібраних іконах. Ця виставка відновлює пам’ять про владику Миколу як доброго пастиря для вірних Коломийсько-Чернівецької єпархії”.

Словами, що відображають багатогранну особистість владики Миколи, зверталися до присутніх почергово митці, представники влади та місцевої інтелігенції.

“Завдяки глибокому розумінню краси і досконалості ікони, як самого свідчення Боговтілення та захоплення в цілості сакральною культурою, покійний владика врятував від знищення та руйнування унікальні пам’ятки церковного мистецтва”, - розповідає Ярослава Ткачук, генеральний директор музею.

“У плеяді славетних українців почесне місце займають добрі пастирі, зокрема покійний архиєрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ. Владика Микола (Сімкайло) володів умінням знаходити унікальних обдарованих людей і скеровувати їхню діяльність на користь Церкви і народу. Владика увійшов до славної когорти щирих і невтомних достойників УГКЦ та знаних збирачів духовних скарбів. Цінність представленої збірки - як у її кількісному вимірі, так і в мистецькій вартості зразків. На виставці представлено понад сто творів сакрального мистецтва”, - говорить Катерина Каркадим, мистецтвознавець.

За попереднім узгодженням експозиція виставки продовжиться до Різдва Христового.  

фоторепортаж

о. Василь Перцович, прес-секретар
Коломийсько-Чернівецької єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next