АКТУАЛЬНО

Папа Франциск: «Або любов є безкорисливою і турботливою, або вона взагалі не є християнською»

П'ятниця, 10 січня 2014, 10:47
Характеристикою християнської любові завжди має бути конкретність, тобто вона повинна проявлятися в ділах, а не лише в словах. Ця любов окреслюється більшим бажанням давати, ніж отримувати. Про це пригадав Папа Франциск у своїй проповіді під час Святої Меси 9 січня 2014 року в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти», де він проживає.

До роздумів над цією темою Вселенського Архиєрея спонукав біблійний уривок, прочитаний під час Богослужіння цього дня, з І Послання апостола Івана: «Коли ми любимо один одного, то Бог у нас перебуває, і Його любов у нас досконала» (1 Ів. 4,12). Він зазначив, що досвід віри полягає саме в цьому подвійному «перебуванні»: нас у Бозі і Бога у нас.

Християнське життя – це перебувати в Господі, у Його любові, а не в дусі світу, у поверховості, в ідолопоклонстві, у марноті. Перебувати у Божій любові не є, на думку Папи, екстазом серця чи якимось приємним відчуттям. 

Святіший Отець наголосив, що або любов є безкорисливою і турботливою, яка закочує рукава і виходить на допомогу бідним і потребуючим, віддає перевагу тому, щоб давати, а не отримувати, або вона жодним чином не стосується християнської любові.

«Любов, про яку говорить святий Іван, не є любов’ю з телесеріалів… Християнська любов завжди має одну якість – конкретність. Християнська любов є конкретною. Сам Ісус, коли вів мову про любов, говорить про конкретні речі: нагодувати голодних, відвідати недужих та багато інших речей», – мовив Святіший Отець, додавши, що без такої конкретної любові людина починає жити примарним християнством, адже тоді стає не зрозумілим, у чому полягає суть благовісті Ісуса Христа.

Посилаючись також на євангельське читання цього дня, Єпископ Рима вказав, що любов має за основу дві речі: по-перше, любити не словами, а вчинками, а по-друге, що у любові важливіше давати, ніж отримувати. Бо ж той, хто любить, дає Богові та ближнім речі, життя, себе самого… Натомість, той, хто не любить, є егоїстом, бажає лише отримувати, завжди шукає збагачення та вигоди.

 

Радіо Ватикану 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next