АКТУАЛЬНО

Папа Франциск: Багатодітні сім’ї – цінний скарб суспільства

Понеділок, 29 грудня 2014, 13:38
«У світі, часто позначеному егоїзмом, багатодітна сім’я є школою солідарності та взаємоподілу», – зазначив Папа Франциск під час зустрічі з багатодітними сім’ями, додаючи, що це, у своє чергу, «приносить користь всьому суспільству».

В неділю після Різдва Церква латинського обряду літургійно вшановує Святу Родину з Назарету, і з цієї нагоди 28 грудня 2014 року, перед проказуванням молитви «Ангел Господній», Святіший Отець зустрівся в залі ім. Павла VI у Ватикані із 7000 тисячами членів Італійської національної асоціації багатодітних сімей, які зібралися у Римі на святкування 10-річчя цієї організації.

Перед аудієнцією з Папою архиєпископ Вінченцо Палья, Президент Папської Ради в справах сім’ї, відслужив в базиліці Святого Петра Святу Месу. На початку зустрічі усміхнений та задоволений Святіший Отець пройшовся між рядами залу, отримуючи сповнені ентузіазму привітання, цілуючи найменших дітей та вітаючись потиском рук зі старшими підлітками, які розмістилися також і на сходах, що ведуть на сцену.

«Ми є тими, хто не має часу здійснювати туристичні поїздки, забули про існування моди, тими, які ніколи не матимуть спортивних машин і не проводитимуть відпустку в тропічних країнах, але ми переживаємо безцінні хвилини радості, свята, молитви, діалогу, взаємоподілу й любові», – зазначила, звертаючись до Папи на початку зустрічі одна із присутніх пар. Інша пара у своєму свідченні згадала мамів, які відійшли до неба, відмовившись від лікування, яке могло зашкодити дітям, яких вони носили у своєму лоні, та родини, в яких батьки втратили роботу.

«З великою радістю зустрічаюся з вами з нагоди десятиріччя асоціації, яке об’єднує в Італії багатодітні родини. Відразу видно, що ви любите сім’ю і любите життя!», – сказав Святіший Отець, додаючи, що особливо приємно це відзначити у той день, коли Церква вшановує Пресвяту Родину з Назарету. «Ви прибули сюди із плодами вашої любові, – вів далі Наступник святого Петра. – Материнство і батьківство є Божим даром, але прийняти дар, захоплюватися його красою і дбати про те, щоб він засяяв у суспільстві – це ваше завдання. Кожне з ваших дітей є унікальним створінням, яке ніколи не повториться в історії людства. І коли зрозуміти це, тобто те, що кожен є бажаний Богом, тоді залишається лише дивуватися тим, яким великим даром є дитя».

Папа наголосив, що дитина змінює сімейне життя, з її народженням воно стає чимось зовсім іншим. «Ви, хлопці й дівчата, – додав він, – є саме цим: кожен з вас є неповторним плодом любові, ви вийшли із любові та в любові зростаєте. Ви – унікальні, але не самі! І той факт, що маєте братів і сестер, є благом для вас: діти з багатодітної родини вже від раннього дитинства здатніші до братерської спільності. У світі, часто позначеному егоїзмом, багатодітна сім’я є школою солідарності та взаємоподілу, а ці наставлення пізніше приносять користь усьому суспільству».

Далі Святіший Отець зазначив, що діти, які є плодом дерева сім’ї, будуть добрими плодами, якщо дерево матиме добре коріння, яким є дідусі й бабусі, та здоровий стовбур, яким є батьки. Подібно, увесь людський рід є, немовби, лісом, де добрі дерева родять солідарність, спільність, довір’я, підтримку, надійність, щасливу поміркованість, дружбу. «Існування багатодітних сімей – це надія суспільства!», – наголосив Папа, додавши, що в цьому контексті важливою є присутність дідусів і бабусь, «як з огляду на практичну допомогу, так і, насамперед, з огляду на виховний внесок», адже вони «зберігають цінності народу, сім’ї та допомагають передавати їх дітям», а «минулого століття в багатьох країнах Європи саме бабусі передавали внукам віру, підпільно приносячи їх до Хрищення та навчаючи віри».

Наступник святого Петра склав окрему подяку за приклад любові до життя батькам, які змушені долати неабиякі труднощі і життєві тягарі, в той час, як громадські інституції, не зважаючи на свій конституційний обов’язок, не завжди поспішають з допомогою. Побажавши більшої уваги та підтримки з боку владних інституцій, він пригадав, що «кожна сім’я є клітиною суспільства, але багатодітна сім’я є багатшою та більш життєвою клітиною, і в інтересах держави є інвестувати у неї».

Глава Католицької Церкви також підкреслив роль сімейних об’єднань, які сприяють поширенню у суспільстві цінностей та впровадженню законів, які їх захищатимуть. Важливою, за його словами, є діяльність і церковних рухів, в яких багатодітні родини проявляють неабияку активність.

«Дорогі друзі, дорогі батьки, підлітки, діти, дідусі й бабусі, бажаю вам гарного свята! Нехай кожна ваша сім’я завжди буде багатою Божою ніжністю й утішенням. Щиро вас благословляю. А ви, будь-ласка, не переставайте молитися за мене, що є деякою мірою дідусем серед усіх вас», – підсумував Святіший Отець.

Радіо Ватикан

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next