АКТУАЛЬНО

Папа Франциск благословив копію чудотворної ікони Розп'яття Спасителя із Зарваниці

Субота, 30 березня 2019, 12:06
29 квітня у Ватикані, у базиліці Святого Петра, відбулося покутне богослужіння під проводом Папи Франциска. Особливістю його стало перебування там копії чудотворної ікони Розп'яття Спасителя із Зарваниці, яку супроводжував настоятель прокатедрального собору Святої Софії в Римі та голова товариства «Свята Софія» отець Марко Семеген та представники Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського УГКЦ Василя Семенюка о. Роман Дутчак та о. Ігор Засійбіда.

Глава Католицької Церкви поблагословив ікону, а також корону тернового вінка, яка відтак буде встановлена на ній. У такий спосіб Папа Франциск відновив почитання чудотворної ікони розп'яття Спасителя із Зарваниці, а вже 1 квітня вона прибуде до архикатедрального собору УГКЦ Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці м. Тернополя для почитання вірних Тернопільсько-Зборівсьокї архиєпархії. Згодом ікона буде виставлена для постійної молитви в соборі Зарваницької Божої Матері.

Як повідомлялося раніше, за ініціативи Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського УГКЦ Василя Семенюка та за жертовної підтримки благодійного фонду Ігоря Гуди «Твори Добро» ікону розп'ятого Спасителя із Зарваниці відновлено у вигляді детальної копії.

Історія ікони розп’ятого Спаса Ісуса Христа дуже цікава. Її знайшов 1728 року мешканець Зарваниці Стефан Долган у полі. Дорогою з Дарахова до Зарваниці чоловік помітив «чорну шухляду», в якій зберігалося зображення сцена розп'яття Ісуса Христа, написане на шовку. Стефан забрав святиню додому. Через якийсь час завдяки святині стали траплятися дива. Чутки швидко ширилися селом. Іконою зацікавився тодішній губернатор Зарваниці, який дуже хотів мати її у своїй колекції, але ікону передали до церкви.

У 1742 році ікона була коронована та визнана чудотворною київським митрополитом і львівським архиєпископом Атанасієм Шептицьким. Майже 200 років вона зберігалася в церкві Пресвятої Трійці в Зарваниці і була дуже шанованою. Та під час Другої світової війни ікона зникла. Імовірно, її таємно перевезли до Львова.

Прес-служба Тернопільсько-Зборівської архиєпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next