АКТУАЛЬНО

Папа Франциск до членів Синоду Єпископів УГКЦ: «Близькість пастирів з народом – це канал, який несе живу воду надії»

Четвер, 07 липня 2022, 17:09
«Ми з вами у думках, молитвах і вчинках!» – заявив на початок свого звернення від імені Святішого Отця Франциска Апостольський нунцій у Польщі архиєпископ Сальваторе Пенаккіо до членів Синоду Єпископів УГКЦ, духовенства та усіх вірних, які зібралися в катедральному храмі Святого Івана Хрестителя у м. Перемишлі (Польща).

Цього дня, 7 липня, спільнота катедрального храму Святого Івана Хрестителя відзначає свій храмовий празник. Водночас саме цей день став початком Синоду Єпископів УГКЦ 2022 року, який відбувається в м. Перемишлі 7-15 липня. Традиційно цей початок ознаменований Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у співслужінні з єпископами Синоду.

Перед початком Богослужіння до всіх зібраних від імені Святішого Отця Папи Франциска звернувся Апостольський нунцій у Польщі архиєпископ Сальваторе Пенаккіо.

«Сердечно вітаю всіх вас, що зібралися на Синоді у Перемишлі», – розпочав своє звернення Святіший Отець, відзначивши, що саме війна в Україні унеможливила його проведення у Києві, як планувалося перед тим.

Відтак Папа пригадав, що не так давно, а саме 27 червня, Українська Греко-Католицька Церква літургійно відзначала празник Святого священномученика Миколая Чарнецького та інших українських новомучеників. «Саме в цю хвилину краще розуміємо обставини, у яких жили і зазнали смерті ці мученики, серед яких були єпископи, священники, монахи, монахині і миряни, що стали жертвами комуністичного, совєтського режиму. Сьогодні вони захищають з неба свій народ, який страждає. Їхній опіці ввіряю всіх членів Синоду».

Святіший Отець ствердив, що й сьогодні духовно єднається з стражданнями українського народу, запевнивши про свою молитву і заангажованість, «які інколи, з огляду на делікатну ситуацію, не завжди з’являються в засобах масової інформації».

За словами архиєрея, Синод Єпископів, темою якого є «Синодальність і соборність: досвід УГКЦ», повинен мати на меті добро Церкви і поодиноких вірних. Він також має стати місцем зустрічі і взаємної допомоги на спільному життєвому шляху,  в пошуках нових способів супроводу вірних.

«Близькість пастирів з вірними – це канал, який споруджується день за днем і несе живу воду надії. Він будується саме так, зустріч за зустріччю, зі священниками, які знають і беруть до свого серця тривоги людей, та з вірними, які завдяки отримуваному піклуванню, засвоюють благовість Євангелія, яку передають пастирі. Вони не розуміють її, якщо пастирі готові лише вимовляти Бога. Вони сприймають її, якщо докладають зусиль, щоб давати Бога: даючи себе самих, перебуваючи близько як свідки Бога надії, який став тілом, щоб ступати дорогами людини, щоб Церква була місцем, де люди зачерпують надію, знаходять завжди відчинені двері, отримують розраду й заохочення», – пригадав свої слова Папа Франциск, звернені до Блаженнішого Святослава і митрополитів УГКЦ під час спільної зустрічі в липні 2019 року в Римі.

Читайте також: У Перемишлі урочисто розпочався Синод Єпископів УГКЦ

Висловлюючи свої сердечні побажання на початок Синоду Єпископів УГКЦ, Папа Франциск мовив: «Хай ця зустріч надихає вас на творче продовження надзвичайної традиції віри Отців, закоріненої і підтримуваної від поколінь в Божому люді вашого народу. Молюся, щоб ваша Церква і ваш Народ, оживлені силою Святих Таїнств, вдивляючись у Непорочне Серце Марії, не втратили християнської надії на краще майбуття».

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ,
фото з архіву

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next