АКТУАЛЬНО

Папа Франциск: «Наші слова свідчать про те, які ми християни»

Середа, 29 жовтня 2014, 11:50
На думку Святішого Отця, іспит сумління щодо наших слів допоможе зрозуміти, чи ми є християнами світла, темряви, а може сірості. Саме так він прокоментував слова святого Павла, які прозвучали під час Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у понеділок, 27 жовтня 2014 року.

Папа зауважив, що Апостол народів, закликаючи християн поводитися як діти світла, а не як діти темряви у своєму Посланні до ефесян пропонує повчання про слово. За словами проповідника, існують чотири типи слів, які допоможуть зрозуміти, чи ми часом не є «дітьми темряви». Ними є лицемірство, «щоб бути добрим з усіма», пустослів’я, «слова, позбавлені суті», вульгарність, тобто «мова світу», та лихослів’я. «Ці чотири слова, – зауважив проповідник, – не притаманні дітям світла, вони не походять від Святого Духа, не походять від Ісуса, це не євангельські слова».

Отже, якою є мова святих, тобто дітей світла? Святий Павло навчає: «Будьте послідовниками Бога і ходіть у любові». А це означає бути милосердним, прощати, любити. Саме цими чеснотами наповнені слова дітей світла. «Існують сяючі християни, наповнені світлом, які намагаються цим світлом служити Господеві», – сказав Святіший Отець, додаючи, що існують також християни темряви, які «ведуть грішне життя, далеке від Бога» та послуговуються тими чотирма словами, які «походять від лихого».

За словами Папи, існує ще одна група християн, які «не є ні світлими, ні темними». «Це, – сказав він, – християни сірості. Одного разу вони стоять на одному боці, іншого – на протилежному». І щодо таких літеплих осіб завжди виникає сумнів, чи вони дійсно з Богом, чи ні. Це ті, які кажуть, що є християнами, але без фанатизму. І цим приносять багато зла, тому що «їхнє християнське свідчення, урешті-решт, сіє плутанину».

«Було б добре сьогодні, – підсумував Святіший Отець, – замислитися над своєю мовою, запитуючи себе: чи я є християнином світла, чи темряви? А може – християнином сірості? А тоді зможемо зробити крок вперед назустріч Господеві».

Радіо Ватикану

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next