АКТУАЛЬНО

Папа Франциск: «Покаяння – єдині двері порятунку для корупціонера»

Середа, 18 червня 2014, 11:46
«Корумпований гнівить Бога й веде народ до гріха», – підкреслив Папа Франциск під час ранкової проповіді у вівторок, 17 червня 2014 року, коментуючи продовження біблійної розповіді про царя Ахава, який підступом відібрав землі свого сусіда Навота, спричинившись до його загибелі. Святіший Отець наголосив, що корумпована особа має лише один вихід – просити прощення, бо інакше зустрінеться з Божим прокляттям.

Коли цар прийшов у посілість Навота, щоб заволодіти виноградником, Господь послав пророка Іллю, який від Божого імені звинуватив Ахава в тому, що він «запродався», та виголосив погрози. «Корумпований гнівить Бога й веде народ до гріха», – сказав Папа, пригадавши Ісусові слова про те, що особі, яка призводить до гріха, краще, щоб вона кинулася в море. Господь передрікає кару для корумпованих, «тому що вони грішать, визискують тих, які не можуть захищатися, чинять їх рабами». За словами проповідника, корумпована людина «запродується, щоб чинити зло, убивати», але цього не усвідомлює, бо вірить, що «запродується для того, щоб мати більше грошей і влади».

У цьому контексті Святіший Отець закликав вірних бути обережними у словах: «Коли кажемо, що цей чоловік чи ця жінка є корумпованими, то зупинімося на мить. Чи маємо докази?» Бо, за його словами, сказати, що хтось є корумпованим, означає також сказати, що ця людина засуджена, що Господь її відкидає.

«Корумповані люди є зрадниками, і не тільки, – вів далі Папа. – Перша ознака в окресленні корумпованого – це той, хто краде й вбиває. По-друге: а що чекає на корумпованого? Боже прокляття, бо вони визискували невинних, тих, які не можуть захиститися, а чинили це здалека, в білих рукавичках, не забруднюючи рук. Третя справа: чи існує вихід для корумпованих? Так!»

Ахав, почувши слова пророка Іллі, розірвав на собі одежу, одягнув вереття й постив, тобто почав каятися. І саме це, за словами проповідниками, і є дверима порятунку для «корумпованих політиків, корумпованих бізнесменів, корумпованих церковників – просити прощення». І Господь прощає, але тоді, коли розкаяний чинить так, як митар Закхей, який обіцяє повернути вчетверо тим, кого скривдив. Зважаючи на це, Папа закликав вірних, щоб вони, дізнаючись із засобів комунікації про випадки корупції, пам’ятали, що «нашим обов’язком, як християн, є просити прощення для них, щоб Господь послав їм благодать покаяння, щоб вони не померли з корумпованим серцем».

Радіо Ватикану

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next