АКТУАЛЬНО

Папа Франциск: «Проповідь повинна бути добре підготованою та короткою»

Середа, 07 лютого 2018, 14:53
Через читання з Євангелія та проповідь під час Літургії Слова Бог веде діалог зі своїм людом, і якщо ми займемо позицію слухання Божого Слова, то через нього навернемося й будемо перемінені. Так Папа Франциск підсумував своє повчання, виголошене під час загальної аудієнції, що в середу, 7 лютого 2018 року, відбулася в залі Павла VI у Ватикані.

У цьому контексті Глава Католицької Церкви наголосив, що той, хто проповідує, повинен «добре звершувати своє служіння», чинячи дійсну послугу всім, хто бере участь у Божественній Літургії, «але також і ті, які слухають, повинні виконати належне їм», насамперед «надаючи відповідну увагу», уникаючи суб’єктивних претензій і пам’ятаючи про те, що кожен проповідник «має свої сильні сторони та обмеження».

«А той, хто виголошує проповідь, повинен усвідомлювати, що не робить якусь власну чинність, але проповідуючи, дає голос Ісусові, проповідує Ісусове слово. Проповідь повинна бути підготованою та короткою», – зауважив Папа, розповівши, як одного разу батько одного священика хвалився, що, мовляв, дуже задоволений, бо «разом з друзями знайшов церкву, де під час Святої Меси нема проповіді».

«Як же часто, – сказав він, – можемо побачити, як під час проповіді дехто задрімає, інші розмовляють або виходять викурити сигарету… Так, це правда, і ви це добре знаєте. Тому прошу, щоб проповідь була короткою, але добре підготованою. Як готується проповідь, дорогі священики, диякони та єпископи? Молячись, вивчаючи Боже Слово та готуючи ясний і короткий синтез, що не повинен тривати довше ніж 10 хвилин».

Підсумовуючи, Папа підкреслив, що під час Літургії Слова Бог провадить діалог зі своїм людом, який «слухає Його уважно та шанобливо», розпізнаючи Його «присутнім і діючим». Тож якщо займемо позицію слухання Доброї Новини, вона наверне нас і перемінить, зробивши здатними «змінити себе самих і світ».

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next