АКТУАЛЬНО

Папа Франциск: «Сказати “так” любові, без “якщо” і без “але”»

Неділя, 05 квітня 2020, 14:27
Мірилом життя є любов, виявом якої є служіння. Думками про це поділився Святіший Отець, проповідуючи під час Святої Меси у Вербну неділю, присвятивши окрему згадку юнакам і дівчатам, заохочуючи їх брати приклад зі справжніх героїв.

Папа зазначив, що Ісус пережив зраду учня, який продав Його, та учня, який відрікся від Нього. Його зрадили люди, що спочатку кричали: «Осанна», а згодом: «Нехай буде розп’ятий». Його зрадила релігійна інституція, несправедливо засудивши, та політична, вмивши руки. Про це повідомляє www.vaticannews.va.

«Згадаймо про малі чи великі зради, яких ми зазнали в житті. Це жахливо, коли бачимо, що довіра, яку ми покладали, обдурена. У глибині серця зроджується настільки велике розчарування, що здається, ніби життя вже не має сенсу. Так стається, бо ми народжені, щоб бути любленими та щоб любити, і найболючішим є бути зрадженими тим, хто обіцяв нам бути вірним і близьким. Ми навіть не можемо собі уявити, наскільки болючим це було для Бога, який є любов’ю», – мовив Наступник святого Петра, заохочуючи кожного заглянути у власне серце.

За його словами, якщо будемо «щирими зі собою самими», то побачимо, скільки там фальші, лицемірства та двоєдушності, скільки зраджених добрих намірів, недотриманих обіцянок, змарнованих постанов… Господь «знає наше серце краще від нас», знає, наскільки ми є «слабкими й непостійними» та «наскільки важко вилікувати деякі рани». І що Він чинить, аби послужити нам? Те, що сказав через пророка: «Я вилікую їхню зраду; я полюбив їх доброхітно».

Папа зазначив, що мірилом життя є любов. «Отож протягом цих святих днів удома, ставаймо перед розп’яттям, споглядаймо розп’яття, яке є мірилом Божої любові до нас. Перед Богом, який служить нам аж до жертви життя, споглядаючи на розп'яття, просімо благодаті жити, щоб служити. Стараймося нав’язати контакт із тим, хто страждає, хто є самотнім і потребуючим. Не думаймо лише про те, чого нам не вистачає, але про добро, яке можемо зробити», – заохотив проповідник.

У контексті Всесвітнього дня молоді, що відзначається ось уже 35 років, Святіший Отець скерував окрему думку до юнаків і дівчат. Він підкреслив, що Отець, який підтримав Ісуса під час страстей, заохочує також і нас до служіння. «Очевидно, любити, молитися, прощати, дбати про інших у родині, також і в суспільстві, має свою ціну. Це може здаватися хресною дорогою. Але дорога служіння – це переможна дорога, яка спасла нас і яка спасає нам життя», – сказав Папа, спрямувавши ці слова особливим чином до молоді.

«Дорогі друзі, – додав він, – дивіться на справжніх героїв, які виявилися цими днями: ними є не ті, що мають славу, гроші та успіх, а ті, які жертвують собою, аби служити іншим. Почувайтеся покликаними поставити на карту своє життя. Не бійтеся втратити його для Бога і для ближніх, бо тоді здобудете! Бо життя – це дар, який отримуємо, віддаючи себе як дар. Бо найбільшою радістю є сказати “так” любові, без “якщо” і без “але”. Так само, як Ісус для нас».

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами www.vaticannews.va


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next