АКТУАЛЬНО

Папа Франциск: «Свято – цінний Божий дар для сім’ї: не псуймо його!»

Середа, 12 серпня 2015, 18:08
12 серпня Папа Франциск у своїй катехизі підкреслив, що «свято не означає лінощі», але є «сповненим любові та вдячності поглядом на добре виконану роботу». «Це час на те, щоб поглянути на дітей чи внуків, які виростають, і подумати: як гарно! Це час для того, аби подивитися на свій дім, на тих, кого гостимо, на громаду, що нас оточує, і подумати: яка ж краса! Бог так вчинив, коли створив світ, – сказав Наступник святого Петра. – І не перестає цього чинити, тому що Він постійно творить».

Як повідомляє сайт Радіо Ватикану, у середу Папа Франциск під час загальної аудієнції в рамках катехиз на тему сім’ї розпочав бесіди про «три виміри, якими позначене родинне життя». Ними є «свято, праця і молитва», і саме святу в родині було присвячене його чергове повчання.

Святіший Отець насамперед звернув увагу на те, що свято є «винаходом Бога». «Пригадаймо собі завершення розповіді про сотворення у Книзі Буття: “Бог закінчив сьомого дня своє діло, що його творив був, і спочив сьомого дня від усього свого діла, що творив був. І благословив Бог сьомий день і освятив його; того бо дня спочив Бог від усього свого діла, що творячи зробив був” (Бт 2, 2-3). Сам Бог навчає нас про важливість того, щоб присвячувати час на споглядання і використання того, що під час праці було добре зроблено. Говорю про роботу, очевидно, не лише в значенні ремесла чи професії, але в ширшому значенні, маючи на увазі будь-яку дію, якою ми, люди, можемо співпрацювати з Божим творчим ділом».

Папа пригадав, що існує заповідь, «яка стосується всіх, без винятку». Водночас знаємо, що існують мільйони людей, а навіть і дітей, «які є невільниками праці». І в той час, як «час відпочинку, насамперед – недільного, призначений для нас, аби мати змогу втішатися тим, що не виробляється і не споживається, не купується і не продається», ми бачимо, що «ідеологія прибутку і споживання намагається проковтнути також і свято», применшуючи його до «бізнесу», до способу «заробляти і витрачати гроші».

«Чи ж для цього ми працюємо? – запитує Святіший Отець. – Ненаситність споживання, яка приносить марнотратство, є жахливим вірусом, який, серед іншого, робить нас ще більше втомленими, ніж перед цим, загрожує праці та марнує життя».

Далі Папа вказав на священний вимір свята, адже в ньому існує особлива присутність Бога. Недільна Євхаристія «вносить у свято повноту благодаті Ісуса Христа», завдяки чому будь-яка дійсність - «праця, родина, щоденні радощі і труднощі, а також страждання», віднаходить повноту свого сенсу.

«Родина наділена надзвичайною здатністю зрозуміти, спрямовувати і підтримувати автентичну цінність святкового періоду, – підсумував Папа. – Якими ж гарними є свята в сім’ї, справді прекрасними, особливо – неділя. І, без сумніву, невипадково святами, які найкраще вдаються, є свята, в яких є місце для всієї родини. Саме ж сімейне життя, якщо на нього поглянути очима віри, виглядає кращим від труднощів, яких вимагає. Воно виявляється шедевром простоти, прекрасним саме через те, що не є штучним, викінченим, але здатним включати в себе всі аспекти справжнього життя. Воно виглядає нам “дуже добрим”, як сказав Господь Бог, сотворивши чоловіка та жінку. Отож, свято – це цінний Божий дар, цінний подарунок, який Бог дав для людської сім’ї. Не зіпсуймо його!» – закликав Святіший Отець.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами Радіо Ватикану

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next