АКТУАЛЬНО

Папа Франциск вказав на необхідність знайти «прийнятні та тривалі рішення» для досягнення миру в Україні

Понеділок, 10 січня 2022, 14:27
Сьогодні в Апостольському палаці у Ватикані відбулася традиційна щорічна зустріч Святішого Отця Франциска з членами дипломатичного корпусу, акредитованого при Святому Престолі. Після вітального слова його ексцеленції Джорджа Поулідеса, посла Кіпру та декана дипломатичного корпусу, Папа звернувся до присутніх зі словом, у якому вказав на головні глобальні проблеми в сучасному світі.

Закликаючи міжнародну спільноту докласти всіх зусиль для припинення війни у різних частинах світу, Папа Франциск згадав також про Україну. «Взаємна довіра та готовність до спокійного діалогу повинні надихнути всі задіяні сторони, щоб знайти прийнятні та триваючі рішення в Україні та Південному Кавказі, а також, щоб уникнути появи нових криз на Балканах, перш за все, у Боснії та Герцеговині», – наголосив Святіший Отець.

У своєму зверненні до представників 183 держав, з якими Святий Престол має дипломатичні відносини, Папа Франциск порушив тему сучасної пандемії, наголосивши на необхідності збереження людського життя шляхом превентивної медицини та імунізації населення. «Вакцина не є магічним інструментом одужання, однак разом з методами лікування, які потрібно розвивати, є найбільш розумним способом для запобігання хворобі».

Папа Франциск також підсумував свою апостольську діяльність у сфері дипломатії впродовж минулого року. Серед головних подій він вказав на зустрічі з очільниками різних країн світу, проведення всесвітнього дня молитви за Ліван 1 липня, апостольську подорож до Іраку, участь в Євхаристійному конгресі у Будапешті, апостольські подорожі в Грецію та Кіпр, зустріч з мігрантами на острові Лезбо.

Окрему увагу Святіший Отець приділив проблемі еміграції у сучасному світі, закликавши «відкинути переконання, що емігранти є проблемою інших». «Потрібно наголосити, що дуже часто емігранти стають предметом політичного шантажу, певним сортом "торгового товару", що позбавляє їх людської гідності». Папа закликав уряди Європейського Союзу знайти відповідну систему координації міграційних потоків та тих, хто потребує притулку. «Питання міграції, так як і проблема пандемії та зміни клімату, виразно демонструють нам, що ніхто не може врятуватися сам по собі, а всі великі виклики нашого часу мають глобальний характер», – підсумував Папа.

У контексті розмови про досягнення миру у сучасному світі Папа Франциск знову вказав на необхідність освіти та виховання для побудови «культури діалогу», пригадуючи своє нещодавнє послання з нагоди Всесвітнього дня миру. «Освіта є первинним вектором інтегрального розвитку людини, оскільки робить її вільною та відповідальною». Саме освіта «творить культуру та будує мости зустрічі між народами». Святіший Отець вказав на проблему віртуальної самоізоляції, у яку в умовах пандемії потрапили багато людей. Святіший Отець наголосив, що він не хоче «заперечити корисність сучасних технологій», але застерігає перед небезпекою заміни «справжніх людських відносин» віртуальними.

Додамо, що Святий Престол має дипломатичні відносини із 183 країнами світу, до яких додається Європейський Союз та Мальтійський Орден. Дипломатичні установи з осідком у Римі при Святому Престолі мають 87 країн.

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next