АКТУАЛЬНО

Папа Франциск встановив у Католицькій Церкві Всесвітній день молитви за створений світ

Субота, 22 серпня 2015, 14:29
Про відповідне рішення Папи Франциска щорічно відзначати 1 вересня як День молитви за збереження створіння читаємо в листі з нагоди проголошення цієї ініціативи, написаному на ім’я кардиналів Петера Турксона і Курта Коха, президентів Папських рад «Справедливість і мир» та Сприяння єдності між християнами, який оприлюднено 10 серпня 2015 року. Це відзначення матиме екуменічний характер, адже того самого дня таку ініціативу проводить Православна Церква.

«Поділяючи з любим братом Вселенським Патріархом Вартоломеєм стурбованість за майбутнє створіння (пор. Laudato si’, 7-9) та приймаючи пораду його представника Пергамського Митрополита Іоанніса, висловлену під час представлення енцикліки “Laudato si’” про дбання про спільний дім, хочу повідомити про те, що я вирішив встановити також і в Католицькій Церкві Всесвітній день молитви в наміренні дбання про сотворений світ, який від цього року буде відзначатися 1 вересня, як вже віддавна це відбувається у Православній Церкві», – читаємо у Папському листі.

Святіший Отець пише про те, що «багата християнська духовна спадщина» є спонукою заопікуватися створінням. Саме тому християни всіх конфесій бажають «зробити свій унесок у подолання екологічної кризи, яку переживає людство». Цитуючи свою нещодавню енцикліку, Єпископ Рима пригадує, що «духовність не відірвана від природи, але живе в єдності з нею». З цього випливає заклик до «екологічного навернення», адже виконання покликання «бути опікунами Божого діла є суттєвою частиною» чеснотливого життя, саме суттєвою, а «не факультативною чи другорядною».

Папа підкреслює, що з такої перспективи згаданий День молитви стає для віруючих та спільнот цінною нагодою оновити своє покликання «опікунів створіння», подякувати Богові за Його дари, ввірені людині, та призивати «Його милосердя з огляду на гріхи, скоєні проти світу, в якому живемо». Натомість проведення цієї ініціативи разом із православними стане ще однією «слушною нагодою свідчити зростаючу єдність» між християнами. Адже в період, «коли християни ставлять чоло однаковим та важливим викликам», необхідно «давати спільні відповіді» для того, щоб бути «вірогіднішими й ефективнішими». З цього випливає запрошення приєднатися до ініціативи, скероване до інших Церков.

Звертаючись до кардинала Петера Турксона, який очолює Папську Раду «Справедливість і мир», Святіший Отець закликає його докласти зусилля для того, щоб пропагувати відзначення цього Дня молитви не лише на церковному рівні, але й у середовищі національних та міжнародних організацій, заанґажованих в екологічну діяльність, здійснюючи слушні починання для того, аби «це щорічне відзначення ставало сильним моментом молитви, призадуми, навернення і прийняття конкретних стилів життя».

Президентові Папської ради сприяння єдності між християнами кардиналові Куртові Коху Папа доручає підняти це питання у різних екуменічних структурах, щоб згадана ініціатива «могла стати знаком шляху, яким прямують всі віруючі в Христа».

Папський лист завершується призиванням Богоматері Марії та святого Франциска з Асиза, «Пісня створінь» якого «надихає численних чоловіків і жінок доброї волі жити, прославляючи Творця і шануючи створіння».

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології з посиланням на Радіо Ватикан

Довідково:

1 Вересня як День молитви за збереження Божого створіння – природи, був проголошений 1989 р. Вселенським патріархом Димитрієм І.  У спеціальному зверненні Церковний предстоятель звернувся до Церков і християн всього світу долучитися до цієї ініціативи, на що до цього часу відгукнулися чисельні християни східного і західного обрядів, деякі Церкви та окремі Єпископські конференції також і на офіційному рівні.

Українська Греко-Католицька Церква, посилаючись на досвід інших Церков та відповідно до рекомендацій Всесвітньої ради Церков та Ради Єпископських Конференцій, згідно з відповідним рішенням Синоду Єпископів, від 2009 року відзначає День Бога-Творця який припадає на 14 вересня (початок Церковного року – 1 вересня за григоріанським календарем). Це слушний час, щоб подякувати Творцеві за дар життя і прекрасний світ створіння, попросити пробачення за екологічні гріхи і попросити Божої допомоги, щоб уникнути екологічної катастрофи і достойно виконати своє покликання священика створіння.

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next