АКТУАЛЬНО

Папа Франциск: «Віра вимагає активно протидіяти байдужості до атак на людську гідність»

Четвер, 13 серпня 2020, 14:02
Перед обличчям вірусу, який вражає всіх без винятку, віра закликає нас протидіяти байдужості щодо порушень проти людської гідності. На цьому наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції в середу, 12 серпня 2020 року.

Розпочинаючи друге повчання з циклу роздумів, присвячених шуканню відповідей на виклики, які перед нами поставила пандемія, він зауважив, що вона показала нам, «наскільки ми вразливі та взаємопов’язані». «Якщо не піклуватимемося одні про одних, починаючи від останніх, від тих, які найбільше постраждали, зокрема і створіння, ми не зможемо оздоровити світ», – мовив він.

Не єдина недуга

Як зауважив Святіший Отець, заслуговують на похвалу зусилля багатьох людей, які протягом цих місяців дають доказ «людської та християнської любові», посвячуючись хворим, ризикуючи власним здоров’ям. Однак «коронавірус – не єдина недуга, яку треба здолати, пандемія вивела на яв ширші соціальні патології».

«Одна з них – викривлене бачення людської особи, погляд, що ігнорує її гідність. Іноді ми дивимося на інших як на предмети, які можна використати та викинути, мов непотріб», – сказав Папа.

Божий погляд і погляд індивідуаліста

Глава Католицької Церкви звернув увагу на те, що у світлі віри ми знаємо, що Бог дивиться на людину по-іншому. Він створив нас «не як предмети, але як осіб, люблених і спроможних любити, на Свій образ та подобу». «Так Він дарував нам унікальну гідність, запрошуючи жити в сопричасті з Ним, з нашими сестрами й братами, у пошані до всього створіння», – зазначив Святіший Отець.

«Просімо, отже, в Господа, аби дав нам очі, уважні до братів і сестер, особливо, до тих, які страждають. Як учні Ісуса, ми не хочемо бути ні байдужими, ні індивідуалістами. Це – два лихі наставлення проти гармонії: байдужість, тобто відвертати погляд в іншу сторону, та індивідуалізм, тобто все лише для мене, бачити лише власні інтереси. Гармонія, створена Богом, вимагає дивитися на інших, бачити їхні потреби, проблеми, перебувати у спільності. Хочемо визнавати за кожною особою, якою би не була її раса, мова чи становище, загальнолюдську гідність», – наголосив Папа.

Очищення погляду

За словами Понтифіка, у той час, як шукаємо порятунку від вірусу, «який вражає всіх без винятку», віра вимагає «серйозно й активно ангажуватися у протидію байдужості перед обличчям насильства проти людської гідності», віра завжди вимагає дозволу на те, щоб «оздоровитися та навернутися від нашого індивідуалізму, як особистого, так і колективного».

«Нехай же Господь “поверне нам зір”, аби наново відкривати, що означає бути членами людського роду. І нехай же цей погляд зуміє вилитися в конкретні вчинки співчуття та пошани до кожної людської особи й дбання і збереження нашого спільного дому», – побажав Святіший Отець.

 

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами https://www.vaticannews.va/

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next