АКТУАЛЬНО

Папа: «Нова євангелізація полягає в усвідомленні милосердної любові Бога, щоб ставати засобом спасіння для ближніх»

П'ятниця, 29 травня 2015, 15:58
Сьогодні люди очікують від Церкви, що вона вмітиме супроводжувати їх свідченням віри, яка вчиняє солідарними з усіма, зокрема – з найсамотнішими й відкиненими. Думками про це Святіший Отець Франциск поділився з проводом, членами та радниками Папської ради сприяння новій євангелізації, приймаючи їх у п’ятницю, 29 травня 2015 року, наприкінці їхньої пленарної зустрічі, яка відбувалася на тему «Взаємозв’язок між євангелізацією та катехизацією».

Від Української Греко-Католицької Церкви участь у роботі Папської ради сприяння новій євангелізації бере владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

Особливу подяку цьому відомству Глава Католицької Церкви склав за роботу в рамках підготовки до надзвичайного Ювілею Милосердя, ввірену, за його словами, цій Раді для того, щоб «стало ще очевиднішим, що дар милосердя є звіщенням, яке Церква покликана передавати через своє діло євангелізації в наш період великих змін».

За словами Наступника святого Петра, згадані зміни є нагодою «збагнути знаки часу», які Господь посилає Церкві для того, аби вона «була здатною нести Ісуса Христа людям наших днів». Адже хоч місія є однією й тією самою протягом двох тисяч років, «мова, якою звіщається Євангеліє, вимагає оновлення» для того, «щоб бути зрозумілими для наших сучасників» і для того, «щоб католицька традиція зуміла промовити до культур сучасного світу».

«Наш час – це період великих викликів, яких ми не повинні боятися приймати. Насправді лише мірою того, як їх прийматимемо, ставатимемо здатними давати послідовні відповіді, опрацьовані у світлі Євангелія. Саме цього люди сьогодні очікують від Церкви: щоб вона вміла прямувати вперед поруч із ними, супроводжуючи їх свідченням віри, яка вчиняє солідарними з усіма, особливо з найсамотнішими та відкиненими. Скільки ж то бідних, також і бідних у вірі, очікують Євангелія, яке визволяє! Скільки ж то чоловіків та жінок на екзистенціальних периферіях, породжених нашим споживацьким атеїстичним суспільством очікують нашого близькості та солідарності!» – наголосив Святіший Отець, підкреслюючи, що нова євангелізація полягає саме в «усвідомленні милосердної любові Небесного Отця, щоб ставати засобом спасіння для ближніх».

У цьому контексті Папа звернув увагу на те, що згадане усвідомлення пов’язане з темою катехизації, як «простору, в якому життя християн стає зрілим через досвід Божого милосердя». Не абстрактне поняття милосердя, але «конкретний досвід», завдяки якому розуміємо свою слабкість і силу, отримувану з висоти. А головним діячем євангелізації є Святий Дух, «Який відкриває серця віруючих та перемінює їх таким чином, аби вони були здатними перетворити досвід отриманого прощення в любов до ближніх».

Отож, за словами Наступника святого Петра, питання про те, як виховувати у вірі, є дуже важливим, відповідь на нього вимагає «сміливості, винахідливості та рішень ступати на стежки, якими, можливо, ще ніхто не проходив». «Катехизація, як складова частина євангелізаційного процесу, потребує виходу за межі простої шкільної сфери, навчаючи віруючих вже з дитинства зустрічатися з Христом, живим і діяльним у Його Церкві», – підсумував Святіший Отець, це раз підкресливши, що «виклик нової євангелізації та катехизації обертається навколо цієї фундаментальної точки: як зустріти Христа, яким є найкраще місце, що Його знати та піти за Ним».

Радіо Ватикан

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next