АКТУАЛЬНО

Папа прийняв зречення владики Івана Бури з уряду єпископа-помічника Філадельфійської архиєпархії

П'ятниця, 15 листопада 2019, 13:22
У п'ятницю, 15 листопада 2019 року, Святіший отець Папа Франциск прийняв відставку Владики Івана Бури - єпископа-помічника Української Католицької Архиєпархії Філадельфії.

Єпископ Іван Бура, який у червні досяг канонічно визначеного віку для відходу на емеритуру, подав прохання про свою відставку згідно канону 210 Кодексу канонів Східних Церков.

Владика Борис Ґудзяк, Архиєпископ Української Католицької Архиєпархії Філадельфії та Митрополит для українців католиків у Сполучених Штатах зазначав, що єпископ Іван є доброю і великодушною людиною, він служив Богові, Церкві і спільноті з посвятою як священик та єпископ. Впродовж життя, яке почалося у великій небезпеці та труднощах, він завжди залишався вірним.  В мої перші місяці служіння, говорить Архиєпископ, єпископ Іван дуже допоміг мені у зрозумінні пасторальної історії та сучасних проблем, що стоять перед архиєпархією. Сьогодні я разом з єпископом-помічником Андрієм Рабієм, нашим духовенством, монашеством та вірними молимося, щоб  Господь дарував Владиці Іванові міцне здоров'я та довголіття на відпочинку, у цьому новому розділі його життя. 

3 січня 2006 р. єпископ Іван за рекомендацією Синоду українських католицьких єпископів був призначений Папою Венедиктом XVI єпископом-помічником Української Католицької Архиєпархії Філадельфії.

Владика був рукоположений на єпископа Блаженнішим Любомиром Кардиналом Гузаром 21 лютого 2006 р. в українській католицькій Катедрі Непорочного Зачаття в Філадельфії. Співсвятителями були Архиєпископ Стефан Сорока з Філадельфії та Єпископ Михайло Кучмяк, ЧНІ, з Великої Британії.

29 липня 2009 р. Владика Іван був іменований Апостольським Адміністратором Єпархії св. Йосафата в Пармі  й служив у цій якості до 2014 р., до призначення в цю єпархію єпископа Богдана Данила.

Єпископ Бура народився 12 липня 1944 р. в Веґелбен, Німеччина, в сім'ї  Григорія та Марії Бури. Його батьки були втікачами з України, які подібно до сотень тисяч своїх співвітчизників опинилися між двома кривавими режимами – нацистським і совєтським. Під час ІІ Світової війни вони були змушені покинути свою землю. Дитинство Владики Івана позначено розрухою і постійною зміною місця проживання.  І все ж,  усе своє життя він був урівноваженою особою. У 1950 р. його сім'я переїхала до  США і поселилася в Джерзі Ситі, Н. Дж.

Після завершення початкової та середньої школи, він  поступив до малої Семінарії св. Василія в Стемфорді, Кон. З 1965 по 1970 рр. студіював богослов'я в Католицькому Університеті Америки і проживав в Семінарії св. Йосафата в Вашінгтоні, ОК. 14 лютого 1971 р.  був рукоположений на пресвітера в Українській католицькій архиєпархії Філадельфії Митрополитом Амвросієм Сенишиним, ЧСВВ.

Після рукоположення  Владика служив  на багатьох  адміністративних посадах: вчителем релігії та української мови, проректором Малої Семінарії св. Василія у Стемфорді, Кон., ректором Семінарії св. Йосафата в Вашінгтоні, ОК.

Парафіяльні призначення включали церкву св. Михаїла в Шенандоа, церкву Святого Духа в Честері, Пенс., та Св. Миколая в Вілмінгтоні, Дел.

Коли Владика Іван служив парохом церкви в Шенандоа, першій українській католицькій церкві в Сполучених Штатах, у Великодній понеділок  7 квітня 1980 р. історична церква та прилегле до неї приходство були повністю знищені пожежею.  Ще молодий у той час священик, Владика Іван провадив парафію крізь трагедію і відбудову храму.  27 листопада 1983 р. відбулося благословення відбудованої церкви і відслужена Божественна літургія.

Українська католицька архиєпархія Філадельфії охоплює Округ Колумбію, штати Вірджинію, Меріленд, Делавер, Ню Джерзі й східну частину Пенсильванії, та нараховує 13,944 вірних католиків.

Пресслужба Філадельфійської архиєпархії

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next