АКТУАЛЬНО

Папа Венедикт XVI прийняв учасників пленарної зустрічі Папської ради у справах єдності між християнами

Четвер, 15 листопада 2012, 19:59
Справжній екуменічний шлях не можливий, якщо не брати до уваги кризу віри. На це звернув увагу Папа Венедикт XVI, приймаючи у четвер, 15 листопада, учасників пленарної зустрічі Папської ради у справах єдності між християн. Засідання Ради триває у Ватикані з 12 до 16 листопада. Її тема: «Важливість екуменізму для нової євангелізації». У ній вперше бере участь, як повноправний член, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).
Справжній екуменічний шлях не можливий, якщо не брати до уваги кризу віри. На це звернув увагу Папа Венедикт XVI, приймаючи у четвер, 15 листопада, учасників пленарної зустрічі Папської ради у справах єдності між християн. Засідання Ради триває у Ватикані з 12 до 16 листопада. Її тема: «Важливість екуменізму для нової євангелізації». У ній вперше бере участь, як повноправний член, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук). За словами Святішого Отця, запропонована тема чудово вписується у контекст Року віри, який відзначається з нагоди 50-річчя Другого Ватиканського Собору. «Як відомо, – сказав він, – отці Собору добре розуміли тісний зв’язок, що існує із завданням євангелізувати та подоланням поділів між християнами», адже такий поділ, як читаємо в декреті про екуменізм Unitatis redintegratio, «суперечить Христовій волі» та завдає шкоди «святій справі звіщення Євангелія кожному творінню». «Неможливо ступати справжнім екуменічним шляхом, не беручи до уваги кризи віри, яка огорнула значні простори планети, а між ними ті, які перші прийняли звіщення Євангелія, і де християнська віра процвітала століттями», – наголосив Венедикт XVI, додаючи, що також не можна ігнорувати «численні знаки, які підтверджують постійне існування потреби в духовності, що виявляються різними способами», що становить виклик для всіх християн. «У цьому контексті, – зауважує Папа, – від нас, що віруємо в Христа, вимагається повернутися до суттєвого, до серця нашої віри, щоб спільно давати світові свідчення живого Бога, тобто Бога, який нас знає і любить, під поглядом якого ми живемо і який чекає на нашу відповідь любові». Для цього потрібно пам’ятати про те, що нас єднає, а це «віра в Бога-Отця і Творця, який об’явився в Сині Ісусі Христі, виливаючи Святого Духа, котрий оживляє та освячує». І цю віру у світлі того самого Хрищення можемо сповідувати разом. «Але, однак, не потрібно забувати, що метою екуменізму є видима єдність між розділеними християнами», – вів далі Святіший Отець, пригадуючи, що ця єдність не є справою, яку можемо осягнути лише людськими зусиллями. «Ми повинні докладати всі свої зусилля для цього, – пояснив він, – але мусимо визнати, що в остаточному аналізі ця єдність є Божим даром і може прийти виключно від Отця через Сина, тому що Церква є Його Церквою». У цьому контексті виявляється важливість молитви за єдність та важливість її шукання для нової євангелізації. І вже сам факт «спільного прямування до цієї мети є позитивною дійсністю, однак за умови що Церкви та церковні спільноти не зупинятимуться на цьому шляху». Бо саме в «повному сопричасті у вірі, Святих Таїнствах та служінні конкретним чином стане очевидною присутність та діяльність Божої сили у світі». «Справжній екуменізм, – сказав на завершення Венедикт XVI, – визнаючи першість Божого діяння, вимагає насамперед терпеливості, смирення, віддання Божій волі. Врешті, і екуменізм, і нова євангелізаціє вимагають динамізму навернення». Як ми повідомляли, під час засідання Ради Блаженніший Святослав у своїй доповіді висловив думку, що діалог і розвиток екуменічних відносин із українським православ’ям є душпастирською необхідністю.

uk.radiovaticana.va

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next