АКТУАЛЬНО

Папський Синод: потрібен новий підхід до проблем сім’ї

Вівторок, 14 жовтня 2014, 06:44
Після першого тижня роботи Папського Синоду про сім’ю, що проводиться у Ватикані, перші напрацювання оприлюднив кардинал Петер Ердо. Особлива увага до проблем сімей, що потрапили у складну ситуацію, та бажання знайти позитивні елементи у “недосконалих формах” цивільних шлюбів і співжиття “на віру”, - основні теми документа.

Підсумковий документ кардинала Ердо цього тижня буде продискутований в окремих групах членів Папського Синоду, поділених за мовним критерієм. Основним питанням документа є пасторальний супровід так званих “зранених” подружжів. Як одна із можливих доріг вирішення цієї проблеми пропонується визнання певних позитивних елементів у цивільному шлюбі та співжитті “на віру”, аналогічно, як це проголосив ІІ Ватиканський Собор стосовно інших релігій, а саме, що в інших релігіях теж можна віднайти елементи християнської віри. У документі зазначається, що сім’ї, котрі утвердили своє сімейне життя та переживають глибоку відповідальність у вихованні своїх дітей, потребують душпастирського супроводу Церкви на дорозі до увінчання їхнього співжиття Таїнством Подружжя.

У документі також ідеться, що завданням священика  є не тільки  проповідувати доктрину Церкви про Таїнство Подружжя чи ознайомлювати вірних із канонами Церкви, а, найперше, проголошувати Євангеліє Божої любові до людей. Саме це було однією з центральних думок Блаженнішого Святослава в його доповіді на Синоді. Глава УГКЦ наголосив на тому, що у східнохристиянській традиції “душпастир є не суддею, що засуджує або виправдовує, а духовним лікарем, котрий діагностує хворобу гріха та лікує її благодаттю Святих Тайн. Практика “ікономії” та “акрівії” (поблажливості чи строгості) у застосуванні канонічних норм, у поєднанні із вимогою покаяння та жертви, завжди представлені як духовна медицина та аскеза, а не покарання чи засудження”.

Папський Синод, присвячений темі сім’ї, триватиме до 19 жовтня; він має консультативний характер. На завершення буде опубліковано підсумковий документ його роботи, однак прийняття будь-яких рішень є компетенцією Святішого Отця.

 

Прес-служба товариства “Свята Софія”

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next