АКТУАЛЬНО

Парафія Святої Варвари у Відні передала для греко-католиків Білорусі реліквію святого Йосафата Кунцевича

Понеділок, 04 липня 2016, 12:27
1 липня 2016 року Кристоф кардинал Шенборн, Архиєпископ Відня та Ординарій для католиків візантійського обряду в Австрії, урочисто передав для греко-католиків Білорусі єпископський набедреник святого Йосафата Кунцевича, який зберігався у церкві Святої великомучениці Варвари у Відні.

Святіший Отець Франциск делегував кардинала Шенборна, як свого легата, на святкування 25-річчя від заснування Мінсько-Могилевської римо-католицької єпархії, що проходили в паломницькому центрі Будславі, неподалік від білоруської столиці. Як повідомляє інформаційна агенція Віденської архиєпархії, поїздка кардинала Шенборна до Білорусі була не лише виявом єдності Апостольського Престолу з вірними Мінсько-Могилевської єпархії, а й “підтримкою для греко-католиків у Білорусі”.

Привезена з Відня реліквія зберігатиметься в парафії Святого Йосифа Обручника у Мінську, де єпископський набедреник буде виставлений для почитання та де греко-католики Білорусі молитимуться за свого майбутнього ієрарха – наступника святого Йосафата, Архиєпископа Полоцького.

Довідка:

Деякі дослідники називають святого Йосафата Кунцевича “багато подорожуючим мучеником”, оскільки його мощі часто переносилися з одного місця в інше через постійну загрозу їх знищення. У розпал Першої світової війни, у 1916 році, австрійський уряд видав указ про перенесення знайдених у м. Бяла (сучасна Польща) мощів Святого Йосафата до Відня, а саме до греко-католицької церкви Святої великомучениці Варвари, що знаходиться в самому центрі австрійської столиці. 15 вересня 1916 року Божого було проведено першу експертизу на визначення автентичності мощів святого Йосафата. 30 серпня 1917 року у Відні слуга Божий, праведник митрополит Андрей Шептицький та Архиєпископ Відня кардинал Піфль урочисто здійснили канонічне потвердження автентичності мощів святого Йосафата.

1923 року при церкві Святої Варвари було побудовано каплицю Святого Йосафата. Її проект розробляв архітектор Карл Голей, відповідальний за реставрацію найважливішої австрійської святині – собору Святого Штефана. У 1949, коли церква святої Варвари у Відні потрапила в зону контролю радянських військ, через нову загрозу їх знищення мощі святого були таємно перевезені до Рима, де з 1963 року покладені в соборі Святого Петра для вселенського почитання. У церкві Святої Варвари натомість залишилися старий саркофаг та єпископські облачення святого Йосафата.

У листопаді 2016 року українська громада в Австрії святкуватиме 100-річчя з дня перенесення мощів святого Йосафата до Відня, до церкви Святої Варвари. З цієї святкової нагоди кардинал Шенборн запросив Блаженнішого Святослава, Главу Української Греко-Католицької Церкви, очолити святкування у Відні. 

Христина Фостяк

За матеріалами видання www.erzdioezese-wien.at

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next