АКТУАЛЬНО

Парафії Архикатедрального собору Тернополя – 25 років

Вівторок, 23 грудня 2014, 11:28
22 грудня, на свято Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, відбулася Архиєрейська Божественна Літургія з нагоди храмового празника тернопільської архикатедри та 25-ї річниці виходу УГКЦ з підпілля.

Молитву очолили п'ять архиєреїв УГКЦ: владика Василь (Семенюк), Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський, Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський, владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький, владика Василь (Івасюк), Єпарх Коломийсько-Чернівецький, та з часів блаженного Теодора Ромжі перший закарпатець, рукоположений в Ужгороді, Єпископ-помічник Мукачівський Ніл Лущак.

Високодостойні гості, представники влади та сотні тернополян вітали цього дня архиєпископа Василя з подвійним ювілеєм: 40-літтям священичих свячень та 10-літтям єпископської хіротонії.

З пастирським словом до вірних звернувся владика Василь (Івасюк). Архиєрей говорив про покликання Пресвятої Богородиці бути Матір’ю людського роду: «Найкраще зрозумів велике покликання Божої Матері наш український народ. Бо вже від самого початку існування християнської України наша земля і люди були віддані під опіку Матері Божої. Тому, знаючи про її безмежну любов до нас, прибігаємо до неї передусім у час недолі, горя і біди».

«Не думаймо, що вона гнівається за те, що ми їй докучаємо нашими молитвами й постійними просьбами. Не думаймо про неї як про якусь недосяжну Царицю, яка зайнята власними справами й немає часу для нас, земних людей, що так низько стоять порівняно з нею. Думаймо про неї краще - як про люблячу, рідну маму, яка не пожаліла заради нас віддати свого єдиного Сина. Марія в нічому нам не відмовляє і це виразно бачимо на горі Голгофі під хрестом, на якому висить її єдина, улюблена дитина. Вона бачить у Розп'ятому не тільки своє улюблене Дитя, свого Бога, а й свою кінцеву мету. Тому просіть у Богородиці все, що вам необхідне, а передусім спасіння безсмертної душі та миру в Україні».

Єпарх Коломийсько-Чернівецький окремо відзначив важливі етапи життя та досягнення Митрополита Василя. Дякував за свідчення віри у часи підпілля УГКЦ, невтомну працю для розбудови УГКЦ на Тернопільщині та Хмельниччині, виховання цілої генерації духовенства, які працюють для люду Божого.

Митрополит Василь поділився з вірними спогадами 25-річної давнини, коли теперішній Митрополит Львівський Ігор (Возьняк) разом із греко-католиками Тернополя боролися за те, щоб архикатедру було передано УГКЦ.

Відтак владика Ігор зачитав грамоту від імені Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, у якій він привітав високопреосвященного Василія з ювілеями, а парафіян собору - з храмовим святом.

Прес-служба Тернопільсько-Зборівської архиєпархії
 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next