АКТУАЛЬНО

"Парафія має бути солідною моделлю, котра б свій досвід переносила на життя всього суспільства", – владика Тарас (Сеньків)

Четвер, 27 березня 2014, 13:41
У Стрию проходить Єпархіальний собор Стрийської єпархії на тему "Парафія – місце живої зустрічі з Христом". Після спільної молитви та зачитання декрету про скликання Собору до учасників звернувся владика Тарас (Сеньків), Апостольський адміністратор Стрийської єпархії.

"Приступаючи до роботи Cобору, хочу зазначити, що наша праця мала б бути не задля формального виконання рішень попередніх Патріарших соборів чи Синодів, але скоріше – можливістю глибокої застанови над життям нашої Церкви, нашої єпархії і кожної парафії, усвідомленням відповідальності кожного за все, що відбувається і що буде відбуватися", – зазначив архиєрей.

Далі владика Тарас проаналізував сучасний стан парафіяльного життя, вказавши на ті його сторони, над якими потрібно сьогодні працювати: "За 25 років після легалізації нашої Церкви ми адаптувалися до комфортних умов існування нашої Церкви в Галичині. Звичайно, з минулих десятиліть, особливо з радянських часів, до нашого парафіяльного життя перейшли деякі звички і традиції, котрі мають мало спільного з життям Церкви, але попри це все ми стараємося на різних формах компромісів внормувати своє парафіяльне життя. Ми довели наше життя в парафіях до такого напівсонного стану, залишаючи середньовічні розділення між мирянами і духовенством, між Церквою ієрархічною і між Церквою мирян та мало шукали способів для активної творчої співпраці, для створення парафії як направду живої родини, центром якої є Христос".

"Мусимо усвідомити, що парафія як місце зустрічі з Христом повинна сама жити в цій зустрічі з глибокою свідомістю свого релігійного покликання, своєї відповідальності перед Богом і перед вічністю. Парафіяльна спільнота має бути місцем, де ламаються стереотипи світського життя, де домінує мораль, де пріоритет належить Божому законові, де розпалюється глибока туга за вічністю, котра починається із зустрічі з Богом тут, в особистому житті кожного. Ця особиста зустріч, здатність поклонятися Богові своїм життям, не є індивідуальним здобутком окремої людини, а цілим процесом, котрий починається в родині. А парафія складається з християнських родин, котрі повинні брати безпосередню і активну участь в її житті і тих завданнях, котрі сьогодні ми ставимо, а саме: катехиза, літургія, харитативна діяльність", – зазначив єпископ.

Продовжуючи, владика Тарас наголосив на аспекті відповідальності кожного зокрема в творенні парафіяльної спільноти: "Парафія має бути солідною моделлю, котра би свій досвід переносила на життя всього суспільства, бо все починається з того, наскільки людина особисто переживає свою релігійну, християнську і громадянську відповідальність. Але найвищим моментом відповідальності, котрий моделює все життя людини, є відповідальність перед Богом".

На завершення архиєрей привітав учасників Собору і побажав усім плідної праці для добра Церкви.

Прес-служба Стрийської єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next