АКТУАЛЬНО

Парафіяльні сади – добра традиція Великопісної ініціативи Бюро УГКЦ з питань екології

Середа, 06 квітня 2016, 11:06
Протягом останнього тижня в рамках Великопісної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння» в різних куточках Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ було висаджено понад сотню саджанців плодових дерев і закладено три парафіяльні та один молодіжний сади.

Ця подія відбулася з ініціативи та за підтримки Бюро УГКЦ з питань екології завдяки тісній співпраці з місцевими душпастирями та учнівською молоддю. За задумом працівників Екобюро саме такі практичні заходи за участю молоді покликані спричинитися до преображення юних сердець, щоб вони змогли прийняти Божу милосердну любов і виявляти її до ближніх і до Богом створеного світу. Адже в процесі закладення садів особлива увага зверталася на те, що сама посадка – це тільки відправна точка-старт, а щоб саджанці дали щедрі плоди, потрібне постійне піклування і трепетний догляд.

29 березня 2016 року у Молодіжному центрі ім. Андрея Шептицького, що у с. Рибне, Тисменицького району, священики-працівники Молодіжної комісії Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ під «пильним наглядом» о. Михайла Віхотя, котрий є працівником вищезгаданої комісії і референтом Екобюро в південно-східному протопресвітеріаті, висадили близько 30 саджанців яблуні.

1 квітня о. Михайло Дзуль, референт Івано-Франківської архиєпархії, завітав до смт. Рожнятова, де разом з о. Василем Пастухом та о. Богданом Головчаком мав зустріч із старшокласниками у місцевій школі, та за допомогою мультимедійної презентації представив Рік Божого Милосердя, поставивши основний наголос на екологічному вимірі семи діл милосердя для душі і для тіла. Одним з добрих діл, які цього дня зроблено, було насадження парафіяльного саду біля резиденції. 40 саджанців яблуні й вишні садили діти з обмеженими можливостями, котрі щосуботи проводять духовно-молитовні зустрічі, та волонтери-школярі, які радо відгукнулися на заклик отців. Всім було дуже цікаво, адже весняне сонечко спонукало до праці: одні викопували ямки в землі, інші приносили воду, а треті загортали землю – ніхто не відчував себе зайвим і на обличчях у всіх сяяла посмішка. Після роботи всі діти були запрошені на спільне частування у резиденцію. Завершився екодень у Рожнятові відправою Хресної дороги у місцевому храмі, на якій, окрім роздумів про страждання Господа Нашого Ісуса Христа, розважали про гріхи проти Божого створіння – природи, і про біль, який завдаємо Спасителю через ці екологічні гріхи.

В суботу, 2 квітня, на парафії Різдва Пресвятої Богородиці в м. Долині старші учасники парафіяльної спільноти «Paradiso» спільно з дияконом Олегом Мацьківим та протопресвітером Долинським о. Зореславом-Іваном Котовичем також заклали парафіяльний сад біля резиденції. В майбутньому молоді щепи даватимуть не тільки добрі плоди, але й будуть джерелом нектару для парафіяльної пасіки. Приємно, що душпастирі УГКЦ відроджують передвоєнну практику провадження пасік, ставкових господарств, садів, яку всебічно підтримував і розвивав ще митрополит Андрей Шептицький.

4 квітня на Крилоській горі, в митрополичому саді, учні 6-го класу місцевої школи насадили понад 20 саджанців яблуні, чим значно омолодили і надали нового дихання старим деревам. Діти з ентузіазмом працювали, знаючи, що незабаром зможуть ласувати смачними плодами, бо вже на 2-3 рік молоді дерева дадуть щедрий урожай, а поки, по завершенні посадки, смакували цукерками, якими пригостила дітей їмость. Пізніше діти і старші мешканці Крилоса взяли участь у Екологічній Хресній дорозі, яку провів о. Михайло Дзуль спільно з парохом о. Ярославом Жолобом. Проходячи стаціями Хресної дороги по валах Древнього Галича та споглядаючи мальовничі краєвиди околиць, парафіяни утверджувалися у тому, наскільки досконалим і милосердним є Творець, котрий віддав Свого Сина на смерть заради свого створіння.

Сподіваємося, що ця ініціатива принесе свої плоди як у прямому, так і в переносному значенні.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next