АКТУАЛЬНО

Паризька єпархія розпочала VIII сесію єпархіального собору

П'ятниця, 01 лютого 2019, 12:48
31 січня у бенедиктинському монастирі в Шевтоні (Бельгія) стартувала восьма сесія собору Паризької єпархії святого Володимира Великого.

Серед більше ніж шістдесяти учасників – священики та миряни з країн єпархії та запрошені гості і консультанти, серед який Архиєпископ Харківський і Полтавський Української Православної Церкви Ігор Ісіченко та Єпископ Лондонської єпархії УГКЦ Гліб Лончина.

У перший день собору правлячий Єпископ Паризької єпархії владика Борис Ґудзяк наголосив, що собор та синодальність є способом існування єпархії, адже вона проводить свої собори набагато частіше, ніж того вимагає канонічне право.

«Ми йдемо шляхом соборів, щоб зустрічати, пізнавати, слухати і чути одне одного, говорити від серця до серця. Звичайно, існують канонічні виміри, традиції, структури та інституції, але вони насамперед є інструментом, щоб бути разом – з Богом і з ближніми. Іншого змісту не має наша єпархія, іншого змісту не має духовне життя», – наголосив владика. Ілюстрацією такого підходу зустрічі і слухання стало те, що незважаючи на обмежений час, всі делегати собору мали нагоду коротко представитися і розповісти про своє заангажування в парафії та продемонструвати різноманіття мов, культур і духовних досвідів єпархії.

«Собор є образ Божого Царства, у соборі ми реалізуємо своє покликання: любити Бога і ближнього. Бути в правильних стосунках один з одним», – підкреслив він.

Владика також зауважив, що в умовах секуляризованих середовищ, у яких діють осередки єпархії, важливо свідчити і бути разом. «Тут (в західній Європі) нас часто вважають реліктом минулого або навіть перешкодою для прогресу. Тому так важливо для нас бути разом та відважуватися ставити великі питання, наприклад, чим є єпархія в ХХІ столітті».

Він пригадав, що зараз єпархія і всі її парафії працюють згідно зі стратегічним планом, який був спільно розроблений на попередніх соборах.

Владика Ігор Ісіченко поділився з учасниками своїми спостереженнями щодо того, які існують стереотипи та упередження щодо УГКЦ як «галицької Церкви» на сході України. «Стереотипи можна долати лише відкритістю та щирістю», – підсумував він.

Давній друг єпархії, богослов та диякон Алоїс Бух виступив з доповіддю щодо ролі мирян в єпархії, у якій він проаналізував мирянську діяльність у посткомуністичних та західних суспільствах, прийшовши до висновку, що незважаючи на різні причини, активність залишається доволі низькою. Він зауважив, що покликання до місії дається всім через Тїнство Хрещення і це має бути основою для ангажування.

Цю думку підтримав голова Комісії у справах мирян Стефан Дуніковський. «Хрещення – це наш паспорт, щоб увійти і бути активним у церковному житті. Якщо ми цю нагоду не використовуємо, то наче б відмовилися подорожувати».

Собор єпархії працюватиме завершиться у суботу.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ugcc.fr


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next