АКТУАЛЬНО

Паризька єпархія оприлюднила свою стратегію захисту дітей, молоді та вразливих дорослих від надуживань у церковному середовищі

Вівторок, 03 листопада 2020, 13:25
У жовтні «Стратегія захисту вразливих осіб (дітей, молоді та вразливих дорослих) від насильства в церковному середовищі» була опублікована на сайті єпархії Святого Володимира Великого в Парижі, ставши доступною для широкого загалу. 25 червня 2020 року документ затвердив владика Гліб Лончина, апостольський адміністратор єпархії Святого Володимира Великого. Текст набув чинності з моменту затвердження до 31 грудня 2021 ad experimentum.

«Вироблення стратегії захисту вразливих осіб, – прокоментував владика Гліб, –  є важливою справою Паризької єпархії тому, що, по-перше, вона випливає із самого Євангелія [«Хто спокусить одного з тих малих…» Мт. 18, 6]; по-друге, Церква ставить в центрі уваги людину, а не інституцію, владу чи престиж; по-третє, нашою метою є створити вільне від насильства чи зловживань середовище, щоб зерно євангельського слова могло падати на добрий ґрунт».

Паризька єпархія розробила цю стратегію у співпраці з єпархією Пресвятої родини у Лондоні та Центром захисту неповнолітніх при Папському григоріанському університеті. Першим кроком до її створення став семінар про боротьбу із сексуальними зловживаннями в церковному середовищі, який у 2019 році провів для священників і працівників Паризької єпархії директор Центру, о. Ганс Цольнер.  У преамбулі окреслено загальні рамки та мету захисту вразливих осіб. У другій частині стратегії упорядники подають визначення різних видів насильства – фізичного, статевого та морального – дискримінації та недбалості, а також перелік осіб, відповідальних за захист вразливих осіб у єпархії. Третя частина документа перелічує заходи для профілактики надуживань і створення безпечної атмосфери в церковному середовищі, зокрема під час відбору кандидатів на служіння. Четвертий розділ подає інструкції щодо дій у конкретних ситуаціях.

У рамках стратегії були розроблені правила поведінки для дорослих, дітей і молоді у церковному середовищі. «Ми прагнемо бути соборною Церквою: плекати колегіальність, спільну відповідальність духовенства та мирян, прозорість, взаємне слухання та братерство. У цій культурі соборності вбачаємо основу для профілактики надуживань, справедливого розслідування вчинених лиходійств і зцілення завданих ран», – зазначається у преамбулі стратегії.

«Наступний крок після публікації стратегії – практичне втілення цих правил у наших церковних спільнотах, – акцентує єпархіальний референт із питань захисту вразливих осіб Ольга Вох, – дуже важливо буде забезпечити відповідну формацію для всіх священників, катехитів, аніматорів та інших відповідальних осіб, а також перекласти документ французькою та нідерландською мовами». Крім того, стратегія подає посилання на відповідні тематичні ресурси УГКЦ і Святого Престолу. 

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами https://ugcc.fr

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next