АКТУАЛЬНО

Паризька єпархія провела IV сесію Собору

Вівторок, 20 вересня 2016, 19:37
17 вересня завершилася IV сесія Єпархіального собору Паризької єпархії УГКЦ «Літургійне життя: єпархія як школа молитви». Делегатами заходу були всі священики, диякони, монахині і семінаристи єпархії, а також представники мирян із кожної парафії чи душпастирства. Загалом прибуло 46 делегатів, з яких 21 священик і диякон, 3 монахині і 22 мирян.

Гість собору владика Кен (Новаківський), єпископ Нью-Вестмінстерський УГКЦ, поділився з учасниками деякими висновками пасторального, канонічного, юридичного, матеріального і фінансового аудиту єпархії, який проводився протягом 2013-2015 років під його керівництвом. Владика Борис (Ґудзяк), який два тижні тому доповідав на Синоді Єпископів УГКЦ у Львові на тему «Аудит: солідарність і братня підтримка»,  зауважив,  що таке визнання досвіду його єпархії на рівні всієї Церкви є одним найпереконливіших мотивів для ще активнішої праці, оскільки ця праця виявляється корисною також і для інших єпархій.

Делегати опрацьовували подальші зміни та доповнення до проекту дорожньої карти єпархії до 2020 року. Нині цей робочий документ містить 12 параметрів розвитку з різними конкретними пропозиціями та завданнями на рівні єпархії та парафій.

Чотири із семи пленарних засідань Собору стосувалися головної, літургійної теми. Доповідачем і модератором цих засідань був професор літургіки о. Петро Галадза. «Я захоплений заангажованістю, відданістю всіх делегатів, їхньою мудрістю, а також проводом і відкритістю владики Бориса», - зазначив він.

Також гостями Собору стали доктор морального богослов’я диякон Алоїс Бух (професор Вищої між'єпархіальної семінарії м. Лянтерсгоф, Німеччина) та представники візантійської (російської) греко-католицької парафії Святого Іринея м. Ліон на чолі з парохом Еммануелем Фрітчем.   

«Для мене цей Cобор був дуже корисним, бо дав мені нагоду зустрітися з різними душпастирями, які за час свого служіння на місійних теренах нагромадили безцінний досвід та радісно діляться ним з іншими. Мене приємно вразило те, що, незважаючи на високий авторитет доповідачів, на Соборі відбулися конструктивні дискусії.  Я вже вдруге беру участь у Соборі цієї єпархії і можу запевнити, що впродовж цієї четвертої сесії панувала братерська атмосфера. Думаю, що ніхто з учасників Собору не зможе сказати, що він був не почутий», - зауважив диякон єпархії Михайло Шевцов.

Делегати вирішили продовжувати практику Єпархіальних соборів і наступний відбудеться вже через кілька місяців. «Ми поступово рухаємося до соборноправності», - підсумував владика Борис.

Наступний рік буде присвячено літургійним питанням. Єпархія проведе 10 семінарів для духовенства та мирян, перші два з яких прочитає владика Гліб (Лончина), Єпископ Лондонської єпархії Пресвятої родини.

 

Прес-служба Паризької єпархії УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next