АКТУАЛЬНО

Пасхальна подорож Паризькою єпархією

Вівторок, 10 травня 2016, 12:12
У Паризькій єпархії св. Володимира Великого вже кілька років поспіль існує традиція, що у Світлий Тиждень владика Борис (Ґудзяк) здійснює архипастирський візит на схід Франції з священиками єпархії та семінаристами з України.

Цього року візит-паломництво, що тривав 3 по 8 травня, відбувся також і на терени Бельгії та Люксембурґ, що входять до пастирської опіки єпарха Паризького. Владику Бориса супроводжували, серед інших, протосинкел єпархії о. Михайло Романюк, каноніст патріаршої курії о. Анібал Солтис, сотрудник паризької парафії о. Святослав Горецький, група семінаристів Львівської духовної семінарії Святого Духа на чолі із духівником о. Євгеном Станішевським.

Візит почався із відвідин та Божественної Літургії з українською спільнотою в м. Реймс.

Опісля паломники зустрілися з владикою Жаном-Полем Ґушінґом, єпископом Вердену, який детально розповів про битви, що відбувались у Вердені під час Першої світової війни та провів екскурсію по меморіалу Дуомон, де поховано близько 300 тисяч жертв Верденської битви, з яких 130 тисяч – неідентифіковані.

Продовжилася подорож через Велике Герцогство Люксембурґ, де відбулася зустріч з о. Патріком Мюллером – ректором Великої семінарії центру Івана  XXIII. Він розповів про семінарію та стан Католицької Церкви в Люксембурзі.

З вірними Української Греко-Католицької Церкви Люксембурґу зустріч відбулася вже в Бельгії, у м. Арлон, який є центром бельгійської провінції Люксембурґ, куди з нагоди цього першого візиту владики Бориса приїхали українці з довколишніх бельгійських провінцій.

Паломники також відвідали с. Альґронж, де зустрілися з місцевою українською спільнотою та відслужили Вечірню, а також відпустове містечко Сан-Ніколя-де-Пор, де є мощі святителя Миколая.

Важливим пунктом відвідин стало с. Маквілер, яке після Другої світової війни було місцем таборування та реколекцій для українських дітей та молоді з усієї Західної Європи. Процесійною ходою та панахидою паломники вшанували пам’ять о. Павла Когута та о. Івана Лужецького, які поховані на місцевому цвинтарі.

Останнім пунктом пасхального візиту став Страсбург, де учасники подорожі відвідали латинську літургію в каплиці військового капеланства. Проща завершилася недільною архиєрейською Божественною Літургією у церкві св. Карла, яку очолив владика Борис Ґудзяк та брала участь українська спільнота Страсбурга.

Прес-служба Паризької єпархії УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next