АКТУАЛЬНО

«Патріарша курія покликана бути ефективним інструментом виконавчої діяльності як Глави Церкви, так і Синоду» – о. Андрій Максимович

Субота, 07 вересня 2019, 07:07
Потрібно об’єднувати Патріаршу курію в одну команду. На цьому наголосив адміністратор Патріаршої курії о. Андрій Максимович у своєму виступі в четвер, 5 вересня 2019 року, під час виступу в рамках Синоду Єпископів УГКЦ, який триває у Римі. Отець Андрій Максимович звітував про щорічну роботу Курії, а також розповів про основні здобутки, досягнення, виклики та труднощі, які сталися впродовж року.

На початку свого виступу він нагадав про використання інформаційних каналів комунікації Патріаршої курії. Адже робота в Курії активно висвітлюється щомісяця в інформаційному бюлетені, який надсилають усім єпископам, а також на офіційному сайті УГКЦ та групі в Facebook.

Варто зазначити, що в грудні 2018 року було призначено заступником адміністратора Патріаршої курії о. Володимира Містермана для допомоги в управлінні персоналом, з проектними ініціативами та іншими завданнями.

Слід зауважити, що впродовж року відбулося чимало змін в структурі:

- Відбулася реорганізація підкомісії «За тверезість життя» на Комісію душпастирства тверезості Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

- Частину функцій Координаційної ради душпастирства у кризових ситуаціях при Патріаршій Курії УГКЦ передали Департаменту військового капеланства УГКЦ, Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я та Комісії УГКЦ у справах родини .

- Створено Видавничий відділ УГКЦ.

Проголошено створення Душпастирської ради. Головним завданням Душпастирської ради буде координація та уніфікація діяльності патріарших структур, продовження втілення в життя напрацювань робочої групи для впровадження Стратегії розвитку УГКЦ та інші завдання, що окреслені у відповідному Положенні. Головою Душпастирської ради Патріаршої курії УГКЦ терміном на три роки іменовано владику Кена Новаківського, єпископа Нью-Вестмінстерського. Секретарем Душпастирської ради призначено о. Володимира Містермана, заступника адміністратора Патріаршої курії УГКЦ.

- Глава УГКЦ підписав положення про проекту діяльність, що регулюватиме роботу підрозділів, які працюють з проектами.

 - Предстоятель проголосив про створення Патріаршої ради соціальних комунікацій УГКЦ. Головою Ради став Блаженніший Святослав. Рада має на меті надавати комунікаційну підтримку діяльності Глави Церкви у здійсненні місії Церкви в Україні та світі. Основні завдання Ради – розроблення стратегічних цілей комунікації УГКЦ, а також опрацювання комунікаційних моделей реагування на кризові ситуації та виклики.

Членами Патріаршої ради соціальних комунікацій УГКЦ (терміном на п’ять років) стали: о. Ігор Яців, керівник Департаменту інформації УГКЦ, заступник голови Ради; о. Андрій Максимович, адміністратор Патріаршої курії УГКЦ; о. Андрій Зелінський, радник Отця і Глави УГКЦ зі стратегії комунікації; о. Андрій Солецький, голова Секретаріату Отця і Глави УГКЦ, м. Рим; та п. Соня Соутус.

- Відділ комісій Патріаршої курії був трансформований у Секретаріат адміністратора Патріаршої курії, завдання якого – вести документацію, річний план діяльності комісій, рад, бюро і департаментів. І аналізуючи звіти про діяльність, які комісії подають щокварталу адміністратору та жертводавцям, Секретаріат має можливість побачити відповідність планів з реальними успіхами. Окрім цього, проводиться постійний моніторинг їхньої роботи.

Отець Андрій Максимович також висловив слова вдячності єпископам за допомогу і сприяння у різних ініціативах:

- владиці Ігорю Ісіченку, архиєпископу Харківсько-Полтавської єпархії (УАПЦ), за те, що він делегував о. Олега Бондарука до співпраці з Патріаршою курією, адже такі дії свідчать про діалог між Церквами та шлях до єдності;

- владиці Ігорю Возьняку, митрополиту Львівському, який став духовним провідником на період духовної віднови під час реколекцій для працівників Патріаршої курії;

- владиці Володимиру Війтишину, митрополиту Івано-Франківському, який поблагословив проведення реколекцій у Патріаршому домі для отців з Івано-Франківської архиєпархії (відтак отці могли краще ознайомитися з працівниками Курії та їхньою діяльністю);

- владиці Тарасу Сеньківу, єпарху Стрийському, за співпрацю під час Всеукраїнської прощі духовенства УГКЦ до міста Перемишляни у Львівській області, яка відбулася з нагоди 10-річчя проголошення блаженного Омеляна Ковча покровителем душпастирів УГКЦ, 75-ї річниці мученицької смерті та 135-річчя від дня його народження;

- владиці Василю Семенюку, митрополиту Тернопільсько-Зборівському, який благословив літній просвітницько-рекреаційний табір для дітей зі священичих родин у Патріаршому домі.

«Один з викликів – це об’єднати Курію в одну командну ініціативу, яка би будувалася на тісній співпраці та взаємоповазі. Крім того, ми намагаємося дбати про фінансове та соціальне забезпечення працівників структури, – запевнив о. Андрій Максимович. – Ми готові далі служити і допомагати, бо Курія покликана бути ефективним інструментом виконавчої діяльності як і Глави Церкви, так і владик нашого Синоду. Саме тому для працівників Курії організовуються різні заходи, які сприяють духовному розвитку та підтримки єдності в колективі».

Отець додає, що працівники структури потребують від владик молитовної підтримки, щоб служити і допомагати іншим. Також важливо, щоб владики скеровували людей, зокрема семінаристів, для стажування і роботи в Патріаршій курії.

 

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next