АКТУАЛЬНО

Патріарший паломницький центр завдяки Патріаршій фундації «Мудра справа» проводить паломництва для вимушено переселених осіб

П'ятниця, 17 червня 2022, 16:51
Патріарший паломницький центр УГКЦ запустив проєкт духовної віднови та реабілітації для вимушено переселених осіб.
Паломництво до Гошева, 13 червня 2022 року Паломництво до Гошева, 13 червня 2022 року

Метою проєкту є через молитовні паломництва разом із переселеними особами відкривати красу української землі. Водночас такі подорожі стають чудовою нагодою для пошуку Бога та заспокоєння, нових знайомств та якісного відпочинку серед природи та архітектури святинь.

Стартом благодійного проєкту за підтримки донорів та Патріаршої фундації «Мудра справа» 21 та 22 травня 2022 року стало паломництво до Зарваниці для внутрішньо переміщених осіб.

Вихідці з Донецької, Луганської, Харківської, Дніпровської, Херсонської, Київської областей, які тимчасово мешкають у прихистках міста Львова, вперше побували у Марійському духовному центрі «Зарваниця». Для багатьох це перше паломництво в їхньому житті, тому духівники, які супроводжували поїздку, акцентували увагу на найпростіших речах та на питаннях, які сьогодні тривожать кожного.

Обидві групи взяли участь у Молебні, відвідали головний собор, поклонились іконі Зарваницької Матері Божої, пройшли Хресною дорогою до комплексу «Український Єрусалим» та Свято-Троїцького монастиря отців-студитів, а найвідважніші здійснили оздоровче купання в купелі Святої Анни.

«У ці непрості часи ми допомагаємо зраненим відчути присутність Бога, доторкнутися до святинь та знайти розраду. Паломники відчувають в собі нові сили підтримувати своїх близьких, та сподіваємося, що досвід паломництва стане для них доброю традицією», – зазначили представники Патріаршого паломницького центру УГКЦ.

За цей час Патріарший паломницький центр вже здійснив 9 паломництв із вимушено переселеними особами. Зважаючи на зайнятість учасників подорожей, паломництва відбуваються вихідними та святковими днями. Прочани вже відвідали: Марійський духовний центр в Зарваниці (Тернопільська область), Крехівський Свято-Миколаївський монастир Чину святого Василія Великого та святині м. Жовква (Львівська область), Карпатське Яремче та Коломию на Івано-Франківщини, Гошівський монастир Преображення Господнього отців василіан тощо.

У Марійський духовний центр «Зарваниця» вже відбулося три паломництва: 21 травня, 4 та 11 червня. Учасниками стали жителі Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської та Київської областей, які зараз вимушено переселені на західну Україну. У Коломию відбулося два паломництва – 29 травня та 5 червня. Натомість до Жовкви прочани вирушили 28 травня та 12 червня. Одного разу, 13 червня, шлях паломників простягнувся до Гошева та скель Довбуша на Прикарпатті.

Можливістю безкоштовно відвідати ці місця вже скористалось більше ніж 400 осіб, які зараз проживають у прихистках, комунальних закладах, гуртожитках Львова та області і з нетерпінням чекають запрошення на нові маршрути.

«Щоразу неймовірно збагачуємось духовно під час спільної молитви, поповнюємо свої сили емоціями та враженнями від краєвидів, знайомимось з цікавими людьми, занурюємось в історію Галичини», - зазначають організатори паломництв.

Наприкінці, ініціатори духовної віднови підкреслюють: «Будемо раді продовжувати добрі справи в нашому великому, практично родинному колі друзів зі всіх куточків українських земель».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next