АКТУАЛЬНО

Патріарший паломницький центр УГКЦ здійснює евакуацію людей із небезпечних регіонів

Вівторок, 05 липня 2022, 18:42
Патріарший паломницький центр завдяки Патріаршій фундації «Мудра справа» продовжує здійснювати евакуацію українців із небезпечних регіонів держави, які перебувають під бомбардуванням та постійними ракетними обстрілами.

«Беручи до уваги сучасні виклики, які постали і перед нашими церковними структурами, і перед українським народом, важко собі уявити, щоб Паломницький центр функціонував згідно зі своєю першочерговою місією - щоб люди їздили в паломництва за кордон. Однак у нас наявний увесь інвентар, до прикладу автобус, команда і т.д. Тому з’явився задум запустити евакуаційні рейси», - розповідає о. Любомир Яворський, патріарший економ УГКЦ.

Також, за словами економа, на певних територіях з’явився запит з боку тамтешніх мешканців: «Часто до наших священнослужителів у Миколаївській та Донецькій областях зверталися люди із проханням про допомогу евакуюватися». Відтак під час боїв за Маріуполь розпочалися евакуації людей із небезпечних регіонів Української Держави.

На сьогодні вже здійснено 11 евакуаційних рейсів для 536 людей зі східних та південних регіонів України автобусами Патріаршого паломницького центру УГКЦ. Зазвичай це вимушені переселення із Миколаєва та Запоріжжя, які сьогодні стали першими містами-прихистками для вимушених переселенців і вже не можуть забезпечити належні умови проживання для всіх.

Окрім того, зусиллями центру також було здійснено два евакуаційних рейси до Франції.

Задля розміщення евакуйованих осіб Українська Греко-Католицька Церква створила мережу із 20 шелтерів при парафіяльних спільнотах у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській та Вінницькій областях. Часто це приміщення катехитичних класів або шкіл, спеціально переобладнані для комфортного проживання людей.

Очевидно, що це потребувало створення команди працівників та волонтерів, як для забезпечення усієї мережі, так і для функціонування кожного окремого шелтера. Так постали нові робочі місця, доступні для людей під егідою Церкви.

Проте піклування про внутрішньо переміщених осіб не обмежується лише евакуацією та забезпеченням помешкання. Церква прагне бути поруч із ними у їхній складній життєвій ситуації, особливо у моментах реабілітації, інтеграції у нове середовище та забезпеченні робочих місць.

«Розміщуючи людей у наші шелтери, ми розуміємо, що повинна відбуватися певна адаптація. Адже просто сидіти на місці, коли в тебе стрес, втрата житла, невідомість щодо того, куди повертатися, неможливо», - продовжує свою розповідь о. Любомир.

Тому паралельно Патріарший паломницький центр розпочав здійснювати поїздки задля духовної віднови в паломницькі місця на заході України. Участь у таких виїздах вже взяли 509 осіб.

Варто зазначити, що проєкт реалізовується на базі соціальних підприємств Патріаршої курії УГКЦ.

Пригадуємо, що згідно із останнім звітом Міжнародної організації з міграції від 26 квітня 2022 року кожен п’ятий українець, а це понад 7 млн українців, був змушений переселитися із своєї домівки через російсько-українську війну.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next