АКТУАЛЬНО

Патріарх Вартоломій подякував Главі УГКЦ за його підтримку Всеправославного Собору

П'ятниця, 29 липня 2016, 20:37
Ми раді можливості спілкуватися з Вами, щоб висловити нашу щиру подяку за Вашого листа з братніми побажаннями для Святого і Великого Собору, який – з благодаттю Святого Духа і синергією наших братів предстоятелів та ієрархів помісних Православних Церков з усього світу – нарешті був скликаний 19 червня і успішно завершився 26 червня 2016 року в Православній академії Криту.

Такі слова написав Патріарх Вартоломій I, Архиєпископ Константинополя – Нового Рима, у листі до Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ. Патріарх Вартоломій забажав подякувати Предстоятелю УГКЦ за його підтримку Всеправославного Собору.

«Багато з ієрархів, які зібралися, щоб задуматися про проблеми, що стоять перед Православною Церквою, можуть бути здивовані, дізнавшись, що Глава Церкви, яку часто описують як найбільшу перешкоду для екуменічного діалогу, буде підтримувати вас щирою молитвою, щоб Божа присутність дійсно відчувалася у всіх ваших обговореннях, адже «де двоє або троє зібрані в моє ім'я, там Я серед них» (Мт. 18, 20)», – написав Блаженніший Святослав у своєму листі на адресу Константинопольського Патріарха. Листа було надіслано 23 травня 2016 року.

Предстоятель УГКЦ наголосив, що ми живемо у час великих викликів, які є спільними для всіх нас, «адже ми отримали мандат від нашого Господа, щоб проповідувати Євангеліє, щоб жити життям в Святому Дусі, чинити діла милосердя і домагатися справедливості, особливо для бідних верств населення». «Дійсно, у нашому християнському і церковному житті у нас є набагато більше спільного, ніж того, що нас розділяє. Проте цей поділ є найбільшою драмою, яка заважає нам переконливо свідчити в сучасному суспільстві», – констатував Глава Церкви.

«Двадцять один рік тому членам Студійної групи Київської Церкви було запропоновано провести їхню зустріч в Богословській школі на Халці і вони були гостями Вашої Святості в Фанарі. Я Вас запевняю, що той же дух екуменічної відкритості і щирості, який Ви тоді бачили в українських греко-католицьких ієрархів і духовенства, живий і сьогодні. Тому є одне питання, яке я хотів би запропонувати Соборові розглянути, – це обговорити можливість реалізації спільних проектів з історії для «очищення пам'яті» та зцілення ран минулого», – ішлося в листі Блаженнішого Святослава.

Саме тому Патріарх Вартоломій у своєму листі зазначив: «Ми можемо запевнити Ваше Блаженство, що наша прихильність до діалогу з нашими спорідненими Церквами була в переважній більшості підтримана під час соборних сесій і офіційно відображена в заключних документах. Це, на наше переконання, має, безумовно, вирішальне значення для надійного і єдиного свідчення Євангелія в нашому неспокійному світі і часі».

Також Патріарх Вартоломій запевнив про молитву «за стабільність і мир в Україні». «Нехай всемогутній Господь захистить і збереже вашу благословенну країну», – побажав Вселенський Патріарх.

 

Довідка

У 1991 році за підтримки єпископа Василя (Лостена) (УГКЦ), архиєпископа Всеволода (Майданського) (Вселенський Патріархат), Каліста Уера (Вселенський Патріархат) та інших розпочався діалог УГКЦ із представниками Вселенського Патріархату. Діалог мав назву «Студійна група Київської Церкви» і, хоч не був офіційним, отримав благословення ієрархів Греко-Католицької Церкви та Вселенської Патріархії. Загалом, було проведено сім консультацій і сформульовано кілька спільних документів.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next