АКТУАЛЬНО

«Перебуваючи у своїх домівках - продовжуємо бути Христовою Церквою», - єпископ Йосиф Мілян

П'ятниця, 27 березня 2020, 17:08
«Пандемія – це один зі способів перевірити нас на витривалість та на вірність Богові. Тому дуже важливо всю нашу потугу як душевну, так тілесну спрямувати в правильних напрямках» - так сказав 26 березня 2020 року владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії, під час онлайн-зустріч користувачами соціальних мереж.

На початку розмови архиєрей зазначив, що кожен розуміє, наскільки сьогодні важливим є спілкування. «Тому зустрічаємося в онлайн-просторі, щоб говорити, - говорити зокрема про Церкву. Розмовляємо про Церкву, яка збирає людей на велелюдні Богослужіння, про Церкву, у якій по-особливому мешкає Бог, Церкву, до якої приносимо свої болі, печалі та радощі. У цих сучасних умовах Церква не перестає бути Церквою. Але сьогодні вона демонструє свою "домашність". Бо з домашньої Церкви вона починається. Тому, перебуваючи у своїх домівках, ми не перестаємо бути Христовою Церквою, зі своїми священниками, своїми мирянами, своєю ієрархією», - наголосив владика Йосиф.

Ведучи далі, протосинкел Київської архиєпархії зазначив, що в період пандемії ми не перестаємо йти дорогою досконалості. «Те, що ми сьогодні обмежені в русі, у спілкуванні, у праці, а навіть у зайвому виході на свіже повітря – змушує нас задуматись над тим, чому це так? І напевно, добре розуміємо, що не на всі запитання людина здатна дати собі відповідь».

Відтак єпископ зауважив, що людям сьогодні важливо бути носіями надії. «Не переставаймо виконувати всі пропозиції, які нам пропонує уряд. Робімо ці заходи, але також через власну віру у Господа Бога несімо надію, що Господь зглянеться, а цей вірус як прийшов, так і зникне».

Роздумуючи над глобальністю коронавірусу, владика задумався над тим, чому за такий короткий період Китай успішно справився з пандемією, чому так тяжко переносить її Італія та Іспанія. «Може тому, що несерйозно до цієї проблеми поставилися. Думаю, все, що людина сприймає несерйозно, потім приводить її до більшої проблеми», - зазначив єпископ.

«Сьогодні людина мусить обмежити себе, але не віру, – продовжив архиєрей, – віра сьогодні є більш сильною, вона нас робить потужними. Бо ми розуміємо, що апаратів штучної вентиляції легень на всіх не вистачить. Ми бачимо, що відбувається в Італії та Іспанії. Тому надіятися треба не на потугу держави, не на потугу медицини, а тільки на силу Божу. Мусимо бути сильні у вірі і мати велику надію, що наше навернення приведе на землю Божу силу, а ця пандемія відступить від нашого порогу».

Під час онлайн-зустрічі кожен із користувачів мав нагоду особисто задати єпископу своє запитання. Серед запитань звучало прохання роз’яснити, у який спосіб цього року Церква відзначатиме Великдень. Владика зауважив, що на паски багатьох людей не впаде цього року крапля свяченої води. Але Великодні сніданки, зілля чи будь-що інше освячується силою молитви та ласкою Святого Духа. «Будьмо певні: якщо ситуація не зміниться, то час, коли будуть освячувати на нашій парафії Великодні сніданки, вони будуть освячені у наших оселях. Від намірення священника, Глави Церкви чи єпископа таке благословення зійде на всіх людей», - наголосив архиєрей.

Завершуючи розмову, владика Йосиф побажав усім: «Зичу всім нам надії. Коли надія на Боже милосердя запанує в нашій душі, тоді це зло і хвороба підуть за пороги наших домівок. Бог дасть нам пережити це, але дотримуючись застережень, які не дадуть хворобі розійтися і забрати людські життя. Бо це найцінніше, що Україна сьогодні має – земля і людина. Я абсолютно переконаний, що завдяки Божому милосердю, нашій вірі та молитві Господь перетворить ту велику п’ятницю світу на день світлого Воскресіння»

Пресслужба Київської архиєпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next