АКТУАЛЬНО

Перша Біблійно-катехитична школа Паризької єпархії відбулася в Люрді

Вівторок, 06 серпня 2019, 12:07
З 28 липня по 3 серпня 2019 року біля підніжжя французьких Піринеїв відбулася перша Біблійно-катехитична школа для катехитів єпархії Святого Володимира Великого в Парижі.

Школа, яку організувала Біблійно-катехитична комісія єпархії у співпраці з Патріаршою катехитичною комісією, зібрала учасників різних спільнот із Франції та Бельгії. Об’єднані спільним бажанням краще пізнати світ Біблії та сучасні методи катехизації, учасники школи під час тижневого перебування в Люрді мали можливість дізнатись про історичний, культурний і географічний контексти Святого Письма, його авторів та процеси написання окремих книг. Гідами мандрів сторінками Писання були Марія Хома, викладачка кафедри біблійних наук Українського католицького університету, й о. Ігор Цмоканич, викладач біблійних наук Дрогобицької духовної семінарії УГКЦ.

«Кожен ранок починався із молитовного читання Святого Письма – способу молитви, який передбачав відповіді на три питання: Що мене вразило у прочитаному уривку? Як до мене промовляє Господь цим словом? Якою є моя відповідь? Таке поєднання молитовного пережиття й інтелектуального пізнання текстів Святого Письма дозволяло учасникам відкривати всю красу Святого Писання, а водночас сприймати богонатхненні тексти як Живе Слово, що промовляє до людини», – розповів о. Роман Остап’юк, голова Біблійно-катехитичної комісії єпархії Святого Володимира Великого в Парижі.

Післяобідній час був присвячений новітнім методам катехизації різних вікових груп та особливостям праці з ними. Ділився досвідом і напрацюваннями в цій справі Назар Дуда, заступник голови Патріаршої комісії УГКЦ, заступник директора Катехитично-педагогічного інституту УКУ. Маючи досвід катехизації, учасники школи ділилися також тими викликами, з якими їм довелося стикнутися під час служіння, а водночас спільно шукали відповідей на непрості запитання, пов’язані з катехизацією у єпархії.

Під час тижневого перебування в Люрді учасники школи також мали можливість побувати на процесії Вервиці, відвідати музей та помешкання св. Бернадетти, молитовно чувати у храмі Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ та разом піднятись у гори до озера Гауб, що розташоване на висоті 1 700 м.

Враження ділиться Христина, учасниця школи з Антверпена (Бельгія): «Це був неймовірний тиждень, бо саме місце Люрд надзвичайне. Присутність Бога і Богородиці витає в повітрі. Відчуваєш Його там так близько, що почуття щастя, любові та вдячності просто переповнюють. Ми пробували себе на місці Сари і Авраама, "переходили" Червоне море разом із Мойсеєм, роздумували над словом Божим у Святому Письмі, вчилися бути добрими катехитами, передавали один одному досвід. Наймолодшому учасникові було чотири місяці, найстаршому – вісімдесят років. І це навіть важко назвати уроками, лекціями чи начитками, бо це була зустріч родини – чотири покоління просто збиралося щодня і вчилося пізнавати Бога та читати Його слово».

«Необхідність постійної формації катехитів та добрі відгуки учасників дають надію, що школа матиме продовження в майбутньому», – зазначив організатор першої школи о. Роман Остап’юк.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ugcc.fr/


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next