АКТУАЛЬНО

Перша Літургія для греко-католиків в м. Алмати (Казахстан)

Середа, 29 грудня 2010, 13:08
26 грудня в м. Алмати відбулася перша Божественна Літургія, яку відслужив греко-католицький священик. З благословення Апостольського делегата для греко-католиків в Казахстані та Середній Азії митрофорного протоієрея Василя Говери молодий священик Дмитро Оршуляк, який нещодавно прибув на своє служіння до Казахстану, був призначений для обслуговування вірних греко-католиків, що проживають у південній столиці Казахстану.

26 грудня в м. Алмати відбулася перша Божественна Літургія, яку відслужив греко-католицький священик. З благословення Апостольського делегата для греко-католиків в Казахстані та Середній Азії митрофорного протоієрея Василя Говери молодий священик Дмитро Оршуляк, який нещодавно прибув на своє служіння до Казахстану, був призначений для обслуговування вірних греко-католиків, що проживають у південній столиці Казахстану.

«Завдяки  гостинності місцевого римо-католицького єпископа Генріха Теофіла Хованця, який дозволив тимчасово проводити греко-католицькі богослужіння в латинському кафедральному соборі Пресвятої Трійці, розпочато регулярні богослужіння», - відзначив о. Василь Говера.

В Алмати проживає близько 20 тис. українців. Частина з них це греко-католики, які опинилися в Казахстані в різні часи та в різний спосіб. Крім того, останнім часом в Алмати, що є також великим бізнес-центром в Середній Азії, приїжджають на роботу українські греко-католики, як з України, так із США та Канади. Тому відтепер вони зможуть користати з богослужінь, які регулярно відправлятимуться в Алмати.

На перше богослужіння прийшло близько двадцяти осіб. Після Літургії люди ще довго розмовляли, розпитували про Україну, розповідали про свої переживання та спомини про Україну, раділи, що зможуть молитися рідною українською мовою. Відкриття греко-католицької громади в Алмати планувалося вже давно, але через брак священиків не було можливості цього зробити раніше.

Богослужіння будуть проводитися регулярно щонеділі о 15.00 в приміщенні римо-католицького катедрального собору на вул. Тлендієва, 9.

Треба зазначити, що в Алмати довгий час служив підпільний греко-католицький священик-редемпторист Юрій Потерейко, який обслуговував німецьких католиків, які не мали достатньої кількості своїх священиків. Тому присутність греко-католицького священика в Алмати має свою вже довшу історію, навіть якщо він не мав в той час можливості служити для греко-католиків.

 

Прес-служба УГКЦ в Казахстані

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next