АКТУАЛЬНО

Перша проща дідусів, бабусь і людей похилого віку відбулася в Погоні

Середа, 28 липня 2021, 11:33
25 липня вперше відзначаємо Всесвітній день дідусів, бабусь і людей похилого віку, який проголосив Папа Франциск.

Десятки літніх прикарпатців із дітьми, внуками і навіть правнуками приїхали до відпустового місця у Погоні, щоби спільно помолитися, попросити здоров’я та подякувати Богові за все. Варто наголосити, що найстаршою учасницею прощі стала 91-річна п. Катерина, яка дуже активно підтримувала УГКЦ у підпіллі.

«Я з тобою по всі дні» – тема першого Всесвітнього дня дідусів, бабусь і людей похилого віку.

За словами голови Комісії у справах родин і мирян Івано-Франківської архиєпархії о. Юрія Прилепського, саме в цих словах криється суть свята, яке Папа Франциск хотів відзначити вперше цього року після тривалої ізоляції та повільного відновлення суспільного життя.

Розпочалася проща з урочистої Божественної Літургії, яку відслужили ігумен монастиря о. Роман Мельник та о. Юрій Прилепський у супроводі хору парафії Царя Христа в Івано-Франківську.

Під час проповіді о. Юрій зачитав послання Папи Франциска, з яким той звертається «як Єпископ Риму і як літня людина» до дідусів, бабусь та всіх людей похилого віку.

«Господь знає всі наші страждання. Він близький до тих, хто переживає болісний досвід відкинення; наша самотність, загострена пандемією, Йому не байдужа. Навіть коли все здається темним, як у місяці пандемії, Господь посилає нам ангелів, щоб розрадити нашу самотність і повторити: “Я з тобою по всі дні”. Він це говорить тобі, Він говорить це мені –  всім. Саме в цьому полягає суть цього дня, який я хотів відзначити вперше цього року після тривалої ізоляції та повільного відновлення суспільного життя: аби кожного дідуся, кожного літнього чоловіка, кожну бабусю, кожну літню жінку – особливо тих, хто серед нас найбільш самотній – відвідав ангел!». Ці ангели можуть мати обличчя онуків, рідних чи друзів.

Читайте щодня Євангеліє, моліться. Наше покликання – збереження коріння, передання віри молодим і піклування про найменших. Незалежно від обставин та віку, твоє завдання – передавати традиції. Із кризи, у якій опинився світ, ми не вийдемо такими, як були. Ми вийдемо або кращими, або гіршими. Тому похилі віком покликані насамперед дбати про три колони, що підтримуватимуть це нове майбутнє: мрії, пам’ять і молитву.

«Молитва літніх людей, – писав Папа-емерит Венедикт XVI, – може захищати світ, допомагаючи йому, можливо, більше, ніж зусилля багатьох. Це – легені, без яких Церква та світ не можуть обійтися», – зачитав о. Юрій.

Особливістю прощі стали молитви на оздоровлення, адже люди літнього віку часто мають різні болячки, хвороби й немочі. Опісля всіх присутніх окропили свяченою водою.

Як зауважив о. Юрій, сьогодні історичний момент, адже це – перша проща людей похилого віку.

«Сьогодні ми вперше маємо таке свято. Тож щиро вітаємо бабусь і дідусів, щиро за вас молимося та благословимо. І хочу сказати, що відтепер щороку в останню неділю липня, у День літніх людей, тут, у Погоні, прийматимемо їхню прощу», –анонсував голова Комісії у справах родин і мирян Івано-Франківської архиєпархії.

На закінчення усі учасники першої прощі зробили спільне фото на пам’ять.

Комісія у справах родини і мирян Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next