АКТУАЛЬНО

Перша відеоекскурсія Музеєм митрополита Андрея Шептицького у Львові: як переглянути?

Понеділок, 21 жовтня 2019, 10:16
Знаний фахівець сакрального мистецтва у Львові, а також засновник Музею митрополита Андрея Шептицького отець Севастьян Дмитрух провів відеоекскурсію та розповів про першу виставку для всіх зацікавлених, які з різних причин не можуть завітати до музею.

Відеоекскурсію щодо виставки «Історія нескореної Церкви», яка присвячена 30-літтю виходу УГКЦ з підпілля, можна переглянути тут: https://cutt.ly/gefzzPg.

Стежити за інформацією можна на сторінці музею у Facebook.

«Кожен експонат є унікальним, особливим, а також дуже цінним. На виставці представлено лише частину експонатів з колекції, яку я збирав багато років. Насправді їх є значно більше, але вони всі у цьому приміщенні просто не помістяться. Нам потрібно зберегти історію Церкви та нашого народу. Тому ця виставка передусім про тих священників, монахів, монахинь і мирян, які переживали той важкий радянський період», — прокоментував раніше ієромонах-студит Севастьян Дмитрух, засновник музею, а також знаний фахівець сакрального мистецтва у Львові.

Варто зазначити, що детальніше можна дізнатися про 30-ліття виходу УГКЦ з підпілля завдяки тематичним залам, які присвячені періодам, зокрема коли Церква була в підпіллі та виходила з нього, а також постаті патріарху Йосифові Сліпому та чимало інших цінних експонатів.

Довідка:

Музей базується на колекціях, зібраних о. Севастьяном Дмитрухом впродовж чотирьох десятиліть, за дорученням і благословенням світлої пам’яті митрополита Володимира Стернюка, передусім на території Львівської митрополії, а також і на території Франції, Німеччини, США, Канади та інших країн. Це найбільша збірка особистих речей митрополита Андрея Шептицького – понад 600 експонатів.

Монахи-студити також утримують і постійно розширюють іншу унікальну збірку старовинних раритетів українського сакрального мистецтва «Студіон», яку ще в 1909 році започаткував митрополит Андрей. Зараз це понад 6000 предметів, датованих починаючи від  XIV століття. «Студіон» є однією з найцікавіших збірок українського сакрального мистецтва. Надзвичайно високу оцінку цій діяльності дав свого часу Борис Возницький.

Церковна громада та о. Севастьян вклали значні зусилля та кошти в збір та реставрацію експонатів, які впродовж багатьох років з успіхом виставлялися в багатьох містах України.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next