АКТУАЛЬНО

Перший єпархіальний собор провели у Чернівецькій єпархії

Вівторок, 29 жовтня 2019, 13:20
26-27 жовтня відбувся Перший єпархіальний собор Чернівецької єпархії.

Темою собору була «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ». Така зустріч пройшла в рамках підготування до Патріаршого Собору, який відбудеться 26-29 серпня 2020 року у Львові.

Єпархіальний собор відкрився 26 жовтня Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив преосвященний владика Йосафат Мощич. На завершення Літургії канцлер єпархії зачитав декрет проголошення відкриття собору. Делегатів собору привітав Іван Гаврилович Чернушка – секретар Ради Церков Чернівецької області.

Делегатами на собор були представники мирян із кожної з двадцяти парафій Чернівецької єпархії та усі священники єпархії.

Після Архиєрейської Божественної Літургії розпочалася сесія доповідей. Пані Галина Абрам’юк виступила з темою «Церква завжди з тобою», владика Йосафат – з темою «Для вас я єпископ, з вами я християнин», о. Валерій Сиротюк – з темою «Сопричастя з єпископом Риму – ідентичність і місія нашої Церкви», пан Нестор Мизак – з темою «Екуменізм УГКЦ в умовах релігійної свободи» та о. Руслан Боровий – з темою «Душпастирство молоді у вищих навчальних закладах на місійних теренах Буковини».

Відтак відбулася робота в чотирьох групах, в яких делегати собору роздумували над такими питаннями: як наша Церква сьогодні відповідає на пастирські потреби вірних в Україні, зокрема в нашій єпархії? Якою є різниця між загальним числом наших вірних і кількістю, яку ми приймаємо на наших недільних Богослужіннях і що потрібно зробити, щоби зменшити цю різницю? Як наша Церква сьогодні відповідає на пастирські потреби вірних в Україні, зокрема в нашій єпархії? Наскільки мережа наших церковних структур (церков, місійних осередків, карітасів, місіонерів, виїзних місійних груп (отців і мирян) з євангелізацією) відповідає місцям реальної присутності наших вірних? Як реформувати наші структури задля кращої євангелізації та служіння людям?

На завершення першого дня собору секретарі представили напрацювання груп, які були прийняті собором і направлені до комісії (оргкомітету) для доопрацювання та підсумкової редакції. Резолюції Єпархіального собору будуть передані в секретаріат Патріаршого Собору.

Також єпархіальний собор подав правлячому архиєреєві список кандидатів на затвердження для участі в Патріаршому Соборі 2020 року.

27 жовтня, у неділю, Архиєрейською Божественною Літургією урочисто завершився Єпархіальний собор Чернівецької єпархії.

Символічно, що в часі собору чернівецькі римо-католики святкували 125-річчя освячення храму Найсвятішого Серця Ісуса у Чернівцях. Преосвященний владика Йосафат також взяв участь у святкуванні і співслужив Божественну Літургію з владикою Мечиславом Мокшицьким, архиєпископом Львівським РКЦ.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://ugcc.cv.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next