АКТУАЛЬНО

Перший європейський екологічний день «Laudato Si»: Католицька Церква і сталі фінанси

П'ятниця, 08 червня 2018, 15:11
6 червня в Брюсселі пройшла перша у своєму роді зустріч-обговорення енцикліки «Laudato Si», в якій взяли участь більше ніж 70 представників Європейських Єпископських Конференцій, католицьких організацій та рухів. Вони зібралися, щоб підтримати систему сталих фінансів в Європі та Церкві.

Учасники обговорили найновіші проекти ЄС по даній тематиці і поділились найефективнішими методиками та ідеями, щоб зміцнити ту важливу роль, яку Католицька Церква може відігравати, сприяючи системі сталих фінансів.  

У своєму вітальному слові, Жан-Клод Холлеріх, Архієпископ Люксембургу та президент COMECE (Комісія єпископських конференцій Європейського Союзу) та «Справедливість і Мир Європи», наголосив на актуальності даного заходу,  як наслідку недавнього законопроекту Єврокомісії та минулотижневого звіту Європарламенту щодо сталих фінансів. Він також посилався на новий Ватиканський документ по сучасній економіко-фінансовій системі, в якому також йдеться про заклик до сталого управління коштами.

Пані Моллі Скотт Като, депутат Європарламенту та доповідач минулотижневого звіту по сталих фінансах, акцентувала увагу на активному підході щодо сталості фінансових продуктів. Вона також наголосила на важливій ролі в цьому питанні державних фінансових установ, таких як Європейський інвестиційний банк.

Пан Мартін Спольк (Комісія ЄС) представив план дій щодо сталих фінансів та підготовчу роботу по систематичній класифікації зрозумілої, спільної мови по всій Європі, що могло б допомогти уникнути «екологічного відмивання» фінансових продуктів з ринкових причин.

Пані Лорна Ґолд, представник католицької організації розвитку «Trocaire» та віце-голова Всесвітнього руху католиків з питань клімату, закликала до послідовності в час кліматичних змін, а також застановилась на питанні етичних інвестицій,  як виклику для Церкви. Вона також представила Католицький проект дивестицій-інвестицій, запрошуючи католицькі інституції розпочати внутрішній процес дивестицій з викопного палива та приєднатись до інших католицьких організацій по цілому світу, щоб зайняти тверду пророчу позицію щодо нашого Спільного Дому.

В другій частині засідання було представлено найефективніші практики католицьких єпархій, Католицької єпископської конференції, монашого ордену та Католицького банку.   

Учасники сформулювали ряд рекомендацій, які будуть представлені на конференції з нагоди річниці виходу енцикліки «Laudato Si» (Ватикан, липень 2018).

Вони також звернули увагу на те, що Католицька Церква має більше звертати увагу на соціальні та екологічні прояви несправедливості, спричинені системою економіки та фінансування, яка базується тільки на короткостроковому прибутку.

Як написав папа Франциск у своїй енцикліці «Laudato Si»: «Ми зіткнулися з двома окремими кризами, одна з яких – екологічна, а інша – соціальна, але це радше одна цілісна криза, яка є і соціальною, і екологічною. Стратегії вирішення вимагають цілісного підходу до боротьби з бідністю, відновлення гідності найменш захищених груп суспільства і, одночасно, захисту природи.» (Laudato Si, 139)

Як практичний спосіб, щоб «почути і волання Землі, і крик бідних», учасники запропонували, щоб все більше католицьких організацій та рухів дали зобов’язання розпочати внутрішній процес дивестицій з викопного палива, і, таким чином, приєднались до католицьких організацій по цілому світу, займаючи тверду пророчу позицію щодо нашого Спільного Дому.

Ця тема буде піднята на Всесвітньому саміті кліматичних дій в Сан-Франциско (12-14 вересня 2018 року), на якому буде представлена заява щодо дивестиції католиків з викопного палива.

Даний захід був організований Комісією єпископських конференцій Європейського Союзу (COMECE) спільно з Радою єпископських конференцій в Європі (CCEE), Всесвітнім рухом католиків з питань клімату та мережею «Справедливість і Мир Європи».

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології 
з посиланням на Раду Єпископських Конференцій Європи


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next