АКТУАЛЬНО

Перший випуск катехитів у Луцькому екзархаті

Понеділок, 03 жовтня 2016, 14:45
1-2 жовтня при Луцькому василіанському монастирі відбулися надзвичайно важливі події в житті катехитів Луцького екзархату: дні духовної віднови в час реколекцій та вручення сертифікатів й канонічних місій на катехитичне служіння в новому навчальному році.

У реколекційних науках о. Леонід Григоренко, ЧНІ, наголосив, що катехизація – це не лише лекції, а в першу чергу – живе ділення катехита із учнями тим Господом, якого він знає, якщо ж катехит ще не пізнав Бога і Його любові, то ділення з книжок не запалить дитячих сердець. Хоч би де ми не йшли – там усюди повинна бути катехизація свідченням християнського життя. Одним із завдань катехита є допомогти ближньому побачити любов і милосердя Боже. За словами Папи Франциска, ми всі є паломниками. Остаточне місце цього паломництва – Небо, а його остаточна ціль – стати милосердям Божим. Здійснити цю мету життя, можемо лише цілком довірившись Христу.

У неділю, 2 жовтня, урочистості розпочалися Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Луцький екзарх – владика Йосафат (Говера), у співслужінні з о. Терентієм Цапчуком, ЧСВВ – голови Катехитичної комісії Луцького екзархату, о. Леонідом Григоренком, ЧНІ, о. Володимиром Лещишиним. Під час проповіді владика Йосафат поділився із присутніми своїм життєвим досвідом християнського виховання: «Я щасливий, що жив у час, коли наша Українська Греко-Католицька Церква була переслідувана. Мій перший катехит – мама, яка докладала чималих зусиль, щоб роздобути Святе Письмо. Вона переписувала його, читала, а потім оповідала. Я не пам’ятаю з дитинства казок, але – Біблійні історії, які мама вміла так розказувати, що ми – діти – її із захопленням слухали. Це важливо – з дитинства пізнати Бога й засади християнського життя – фундамент, на якому особа будує майбутнє життя, розвиває свої таланти, пізнає своє покликання». Також проповідник зазначив, що слухати Слово Боже і виконувати його – сенс життя християнина, і відкрити це в житті людини – завдання кожного катехита. На завершення проповіді владика висловив вдячність с. Луїзі Цюпі, СНДМ – директору  Катехитично-педагогічного інституту УКУ та її співпрацівникам, о. Терентію Цапчуку, ЧСВВ, і всім, хто посприяв організації катехитичних курсів у Луцькому екзархаті, а також благословив катехитів і закликав церковну спільноту за них молитися й підтримувати. Під час Божественної Літургії вірні чисельно приступили до Святих Тайн Сповіді й Причастя, а по завершенні – до присутніх звернулася сестра Луїза Цюпа, СНДМ, яка зазначила, що вручення сертифікатів катехитам-випускникам – це не кінець, а лише гарний початок їхнього служіння у Церкві. Відтак катехитам, які успішно завершили курс «Основи християнської віри та служіння в парафії УГКЦ», були урочисто вручені сертифікати, а тридцятьом катехитам, які звершують своє служіння в парафіях Луцького екзархату – Канонічні місії на новий навчальний рік. Також і катехити висловили свою вдячність за організацію навчання й батьківську опіку владиці Йосафату, с. Луїзі, СНДМ, о. Терентію, ЧСВВ, о. Леоніду, ЧНІ й п. Дарії Ковальчук.

Завершилося свято спільним почастунком і щирим спілкуванням духовенства й катехитичної спільноти.

Історична довідка: Школа для катехитів при монастирі Святого Василія Великого м. Луцька була відкрита 3 жовтня 2014 р. Б. з благословення Глави УГКЦ Святослава (Шевчука) та преосвященного владики Йосафата (Говери), за посередництвом представників Українського католицького університету, заступника голови Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ с. Луїзи Цюпи, СНДМ, і голови Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ о. Андрія Стадницького, за особливими стараннями голови Катехитичної комісії Луцького екзархату – о. Терентія Цапчука, ЧСВВ. У цій школі навчалися всі охочі стати катехитами з м. Луцька, м. Рівного, м. Ковеля, м. Дубно, м. Нововолинська, м. Рожища, м. Радивилова,  с. Положева Шацького району та інших куточків Луцького екзархату. Це стало надзвичайним поступом для розвитку катехитичного служіння на Волині та Рівненщині.

Тетяна Сосновська 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next