АКТУАЛЬНО

Першокурсники презентували свої соціальні ідеї на Інтеграційній сесії УКУ 2020

Четвер, 26 березня 2020, 11:26
Уже кілька років в Українському католицькому університеті проводять інтеграційну сесію для першокурсників. Цьогорічні студенти мали нагоду не тільки перезнайомитися, а й вивчити основи проєктного менеджменту та втілити ідею служіння під час створення соціальних ідей для громадських організацій Львова.

Усього до кінця сесії дійшли близько ста тридцяти студентів, яких у грудні поділили на двадцять п’ять груп та скерували до стількох же громадських організацій міста. У кожній команді були студенти різних програм, які працювали під менторством старшокурсників.

До залучених організацій увійшли різні об’єднання, що допомагають сиротам, безпритульним, людям похилого віку, людям з інвалідністю, тваринам, втілюють ідеї соціального бізнесу чи сприяють покращенню екологічного стану тощо. Їхні представники розповіли студентам УКУ про принципи своєї роботи, особливості фінансування, матеріально-технічну базу. А далі студенти повинні були розпізнати проблеми, з якими зіштовхуються організації та запропонувати варіанти їхнього вирішення.

Протягом трьох місяців першокурсники відвідували тренінги, пропрацьовували свої ідеї та готувалися до фінальної презентації. Координували процес Світлана Дверій та Андрій Фендик, який проводив окремі зустрічі зі студентами, менторами, давали поради щодо їхніх проєктів та фінальних презентацій. Останнім приділяли особливу увагу, адже важливим було також захистити свою ідею протягом обмеженого часу.

Андрій ділиться: «Важливою складовою цього проєкту стало інтегрувати студентів у життя міста та університету, показати не тільки його переваги, а й щоденні труднощі, а зрештою – допомогти зрозуміти, чим молодь може бути корисною. Цікавою умовою було те, що проєкти студентів мали передбачати мінімальне залучення коштів. Виявилося, що це абсолютно реально, крім того під час презентацій студенти продемонстрували як навички критичного мислення, так і вміння шукати цікаві рішення, що важливо для покращення життя організацій і розуміння ситуації у місті загалом».

Фінал інтеграційної сесії відбувся 29 лютого. Проєкти студентів оцінювало журі, до складу якого ввійшли керівниця проєктів і програм Інституту лідерства та управління Анна Мота-Шнайдер, керівник сектору проєктів відділу розвитку УКУ Андрій Хім’як та керівник управління молодіжної політики Львівської міської ради Олександр Николайчук. На захисті також був присутній заступник міського голови Андрій Москаленко, який, зокрема, запросив переможців на какао з мером – для розмови про подальше втілення ідей.

Серед двадцяти трьох проєктів, що увійшли у фінал, призові місця отримали: аудіоказки від незрячих бабусь та дідусів, благодійний бал для «Емаус» і спільні зустрічі для мешканців Центру «Покрова» та жителів геріатричного центру.

«Цьогорічна інтеграційна сесія дала висновок щодо впровадження ідеї служіння. Очевидно, варто звернути увагу на те, скільки проєктів реалізується і чи може така ініціатива УКУ загалом виходити за межі інтеграції в університетське життя. Плюсом є те, що студентів поділили за їхніми вподобаннями; наприклад, хтось переймається екологією, а хтось любить тварин. Крім того, напрацювання першокурсників могли б ставати ідеями для волонтерських організацій УКУ. Було б добре також протягом наступних років більше говорити про інтеграційну сесію з початку навчального року, тримати студентів вмотивованими та зрештою – демонструвати їм класні результати попередників, серед яких уже й цьогорічні студенти», – підсумовує Андрій Фендик.

Наразі студенти мають можливість продовжити самостійну співпрацю з громадськими організаціями. Зокрема, варіанти підтримки проєктів трьох команд-переможців обговорять на зустрічі з мером. Крім того ці студенти матимуть сніданок з проректоркою з науково-педагогічної роботи УКУ Софією Опацькою та представником відділу розвитку, з якими обдумають також підтримку та подачу ідей на проєкти від університету.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ucu.edu.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next