АКТУАЛЬНО

Петро Порошенко: «Приклад УГКЦ важливий і сьогодні, коли наш народ боронить рідну землю від поневолення під гаслами "русского мира"»

Середа, 09 березня 2016, 16:16
Президент України Петро Порошенко написав Звернення до Глави і Отця Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава, єпископів, священнослужителів та вірних УГКЦ у зв’язку з 70-ми роковинами ліквідації УГКЦ.

Про це йдеться у Зверненні на офіційному сайті Президента України Петра Порошенка.

«У березні, – мовиться у Зверненні Президента, – нам належить згадати трагічну подію в житті українського народу – 70 років тому сталінський режим задекларував свій намір знищити Українську Греко-Католицьку Церкву. Усупереч волі священнослужителів і вірних, на «Львівському соборі» 1946 року було оголошено про її ліквідацію. Древні храми були забрані, ієрархів ув’язнювали і відправляли на заслання, віруючих змушували відмовитися від церковної традиції їхніх батьків. Тоталітарна імперія не могла змиритися з існуванням духовної спільноти, що століттями формувала та зберігала українську національну ідентичність і водночас відкривала для українців контакти зі світом».

Подвижництво Церкви, вважає Петро Порошенко, зміцнило націю, допомогло їй у ХХ столітті заявити про своє право на власну державність і вести героїчну визвольну боротьбу, що не припинялася аж до проголошення Незалежності.

На переконання Глави держави, «завдяки духовній силі таких світочів української землі, як Андрей Шептицький і Йосиф Сліпий, незламності священиків та мирян Церква вистояла». Заборонена, вона діяла у підпіллі, виховавши нові покоління справжніх християн і українських патріотів. Історія Української Греко-Католицької Церкви у другій половині XX століття – це історія мужньої витривалості та героїчного спротиву, незламності духу і непохитної віри у перемогу добра над злом.

«Її приклад важливий, – переконує Президент, – і сьогодні, коли наш народ мужньо боронить рідну землю від чужоземного агресора, що несе поневолення під гаслами "русского мира"».

«У ці дні, як і завжди, ми з глибокою шаною схиляємо голови перед пам’яттю мучеників та ісповідників, висловлюємо вдячність усім, хто гартував і продовжує плекати в наших громадян дух Свободи, хто стоїть на сторожі Божої Правди та людської Гідності, хто є прикладом для наслідування і джерелом наснаги, так необхідних для будівництва нового майбутнього України та її утвердження в сім’ї вільних європейських народів», – сказав Петро Порошенко.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next