АКТУАЛЬНО

ПМВ провів місійний спецкурс для семінаристів у Тернополі

Середа, 11 листопада 2020, 16:45
Делегація Пасторально-міграційного відділу зустрілася із семінаристами-випускниками Тернопільської духовної семінарії і провела одноденний спецкурс з місійного служіння.

Секретар ПМВ о. Роман Ільницький і референт ПМВ о. Віталій Храбатин розповіли про напрями і особливості роботи відділу, про географію душпастирства УГКЦ, потреби у священниках у різних країнах світу і вимоги до майбутніх місіонерів. Доповідь експерта ПМВ, синкела у справах монашества Львівської архиєпархії УГКЦ о. Юстина Бойка, була присвячена питанню місійності Католицької Церкви і УГКЦ зокрема. Він також поділився із семінаристами своїм п’ятнадцятирічним досвідом душпастирювання в Італії.

«Місія – це насамперед несення Божого слова народові, який не мав жодного стосунку до Церкви чи Христа. З місіями пов’язується Хрещення, Миропомазання, навчання тощо. Чи ми сьогодні маємо такі місії в Католицькій Церкві у світі? Так, маємо. На території африканського континенту душпастирюють місіонери з різних країн, переважно Європи і Америки, – і католицькі, і протестантські. Намагаються вжитися з місцевими племенами, а потім несуть їм слово Боже. Чи УГКЦ бере участь у цих місіях? Зараз ні. Але деякі наші священники брали участь у місіях в Африці, – підкреслив о. Юстин. – Наша місія, браття, є радше євангелізаційна. Що таке євангелізація? Це несення Божого слова людям, які вже повірили в Христа, які прийняли Таїнства Хрещення і Миропомазання. Іван Павло II досить часто наголошував, що майбутнє Церкви залежить не від її місійності, а від того, наскільки вона буде євангелізувати людей».

Священник зауважив, що папа Венедикт XVI свого часу казав про реєвангелізацію Європи, відновлення популярності християнського віровчення у європейських країнах. «Ми вже понад двадцять років, фактично, беремо участь у новій євангелізації Європи. І я сподіваюсь, це і наділі продовжуватиметься», – зазначив о. Юстин. Ієромонах зауважив, що місійність УГКЦ поза межами України спрямована передусім на українців. «Наші вірні, які виїхали, практично зробили нашу Церкву місійною. Вони поставили перед церковним проводом виклик, на який довелося і доводиться відповідати», – зазначив о. Юстин.

Він додав: якщо під час перших хвиль міграції українці на новому місті найперше шукали священника і будували церкву, то сьогодні мігранти «намагаються будувати власний комфорт життя, що походить із теперішньої ментальності, яка охоплює все суспільство». О. Юстин Бойко також закликав семінаристів у майбутньому бути креативними в душпастирських підходах і проявляти власну винахідливість, адже не всьому можна навчитися в семінарії.

Референт у справах беатифікації та канонізації Самбірсько-Дрогобицької єпархії д-р Олег Цимбалюк представив семінаристам канонічний аспект служіння поза межами України.

Зокрема, він розповів про важливість підписання майбутніми місіонерами угоди про співпрацю між дієцезіальним єпископом, який приймає, і єпископом, який посилає. «Ця угода, по суті, забезпечує ваші права і обов’язки. Там прописано, де і коли ви служите, чи є відпустка, чи є медичне страхування, де ви будете жити – усі деталі», – зазначив доповідач.

Він також зауважив, що Єпископські конференції в різних країнах заохочують священників-місіонерів проходити певні курси і науки, щоби краще вивчити мову, традиції і культуру країни, у якій вони будуть служити.

Зазвичай спецкурс місійного служіння, який ПМВ проводить уже десять років для семінаристів передостаннього року навчання, триває влітку протягом тижня. На жаль, ситуація з поширенням коронавірусу не дозволила цього року провести цей курс і зібрати спільно вихованців усіх семінарій УГКЦ.  Тому в ПМВ вирішили організувати одноденний експрес-курс окремо для кожної семінарії для ознайомлення з важливими аспектами служіння українцям-греко-католикам поза межами України.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами http://pmv.ugcc.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next