АКТУАЛЬНО

Побачила світ книга проповідей о. Юрія Кміта «Добрий посів»

Понеділок, 11 січня 2016, 12:20
Понад 90 років після першої публікації вийшла друком книга духовного опікуна вояків армії Західноукраїнської Народної Республіки, письменника та публіциста отця Юрія Кміта (1872-1946) під назвою «Добрий посів. Проповіді на свята цілого року».

Історія первісного тиражу доволі складна, а навіть трагічна: частину накладу було спалено за наказом новоприбулої влади 1944 року, ім’я ж автора значилося у розстрільних або виселенських списках. Нове, мистецьке видання, що його ініціював внук священика маляр Юрій Гура, якісно відрізняється від аналогічних видань. Насамперед, воно адресоване не лише україномовній читацькій авдиторії, а й англомовному читачу. Переклад проповідей англійською мовою виконали академік НАНУ Леонід Рудницький та професор ЛаСальського університету Микола Рудницький. Понадто, книгу ошатно доповнено численними репродукціями картин авторства Ю. Гури, які підсилюють актуальність гомілетичної спадщини о. Кміта.

Книгу відкриває передмова авторства Л. Рудницького та М. Рудницького «Юрій Кміт: священик, письменник, патріот», у якій автори подають коротку біографію о. Кміта, аналізують літературно-проповідницький стиль, підкреслюючи понадчасовість його поглядів та переконань, глибоку віру, патріотизм, любов до своєї культури та науки. Структура проповідей, що її застосовував автор, притримується класичного ритму, що має чіткий вступ, середину та закінчення. Однак хід думок, уплетених у ці проповіді, неодноразово набирає непередбаченого, а навіть драматичного курсу. В остаточному підсумку, кажуть перекладачі, послання о. Юрія є доволі чітке і безпосереднє: любити Бога, любити свою країну і свій народ.

Цю тематику продовжує кандидат технічних наук Михайло Городинський у своїй передмові під назвою «Погляд через століття». На його думку, успіх книги криється у вмінні автора поєднати та звести релігійні та соціальні проблеми у причинно-наслідкові зв’язки, поєднати доведення релігійної думки з історичною ретроспективою. У книзі представлено 27 проповідей на всі свята літургічного року – від Введення Пресвятої Богородиці в храм до собору Святого архистратига Михаїла та прочих безплотних сил. Збірник призначено для молодих родин у вихованні дітей, для випускників духовних і світських шкіл, священиків, вчителів, викладачів і всіх, кому не байдуже виховання свідомого національного нового покоління. Наведені в  книзі  документи біографії отця Юрія Кміта та спогади Юрія Гури  дають можливість  читачам ширше  запізнати умови написання і  друку  книги  та  гідно  оцінити  громадянський подвиг автора. Як зазначив маестро, жертовна праця отця Юрія Кміта з формування та видання цієї книги повністю відповідає словам митрополита Андрея Шептицького: «...не потоком шумних фраз, а тихою невтомною працею любіть Україну».

Прес-служба товариства «Свята Софія» США

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next